1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: "Suriye İçin Tek Çıkar Yol Vardır"
Erdoğan: Suriye İçin Tek Çıkar Yol Vardır

Erdoğan: "Suriye İçin Tek Çıkar Yol Vardır"

Başbakan Erdoğan, Putin'le görüşme sonrası Suriye konusunda bazı açıklamalarda bulundu.

19 Temmuz 2012 Perşembe 13:51A+A-

Putin'le görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya dönüşü Yeşilyurt Havalimanı'nda özellikle Suriye'yi konu alan bazı açıklamalarda bulundu.

Genel hatları ile Rusya ile Suriye konusunda hem fikir olduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Cenevre tolantısına atıfla bu sürecin bir yol haritası olarak devamı konusunda aslında birlikteliğimiz var ama diyoruz ki BM Güvenlik Konseyi burada Cenevre sürecini de ele almak suretiyle devreye girsin ve 7. maddede 41 ile alakalı olarak ki; buda aslında yaptırımları ilgiliendiren biri konu. BM Güvenlik Konseyi'nin bu alanda yapacağı bir çalışma, atacağı bir adım katliamların durmasına vesile olabilir diye düşüncemiz var. Bu konuda hemfikiriz, aynı şekilde düşünüyoruz. Barışın bir an önce Suriye'ye gelmesi lazım. Bunun içinde Suriye halkının iradesine saygı duyulması lazım. Suriye'nin dağılmasını, parçalanmasını asla ne savunur ne isteriz. Toprak bütünlüğünden yanayız. Halkın birliğinden, beraberliğeğinden yanayız. İstenilen şey sadece bu insanlar öldürülmesin. Şuan anda 18 bine yakın insan öldürülmüş durumda. 40 bine yakın Türkiye'ye göç var. Bu insanlar durup dururken niye kaçsın topraklarından?" dedi.

BABA ESAD'IN YOLUNDA BİR OĞUL ESAD...

Baba Esad'ın yolunda olan bir oğul Esad olduğunu ve bunun yanında olmanın mümkün olmadığını da kaydeden Başbakan Erdoğan, "Tarihten gelen bazı yaklaşım tarzını değerlendirdiğimiz zaman, baba Esad'ın yolunda olan bir oğlu Esad var. Bunun yanında olmak mümkün değil. Türkiye barış ve katliamların durması noktasından elinden geleni yapmaya hazır. Rusya ile beraber bu çalışmaları sürdürebilir. Zaten gerek sayın Putin olsun, gerekse şahsım, Dışişleri bakanlarımıza bu talimatları verdik. Dışişleri bakanlırımız sık sık bir araya gelmek suretiyle bu süreci izliyorlar" diye konuştu.
                                                                                        
ESAD'IN OLMADIĞI BİR GEÇİŞ HÜKÜMETİ

Gazetecilerin Cenevre'de görüşülen 'geçiş hükümeti' ile ilgili sorusuna da cevap veren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Cenevre'de de zaten Dışişleri bakanımız Esad'ın olmadığı bir geçiş hükümetinden bahsetti ve genel havada zaten orada Esad'sız bir geçiş hükümeti... Geçiş hükümeti denilen aslında bir seçim hükümeti. Bu seçim hükümeti orada partilerin kurulmasına imkan hazırlasın ve bu kurulan partiler demokratik bir yarış içerisinde Suriye'de halkın iradesini şekillendirsin, yönlendirsin. Siz kalkar da hükümeti kurar ve başında yine Beşar Esad kalırsa orada hiç bir şey değişmez. Bu güne kadar bu olumsuzlukların altında yatan gerçek bu. 8.5- 9 yıldır Beşar Esad'la bunları çok görüştük ve çok konuştuk. Hep aldatan bir zihniyet ve aldatan bir anlayıştı. Umutla ha olacak, ha olacak diye bekledik. Daha sonra ne oldu; insanların öldürülmesi süreci başladı. Bugünkü gelişmeler arzu edilen gelişmeler değil ama buraya doğru malesef bu havanın geldiği dünden belliydi. Çünkü bu insanların üzerine siz bombalarla tanklarla giderseniz, bu insanlar artık 'ölümden öte ölüm yok' deme noktasına gelmiştir ve bugünde tablo çok açık net ortadadır. Bu taplonun sorumlusu hazırlayanı kim? Burada yönetim bir defa kendini hesaba çekmek durumundadır. Cenevre sürecinin bence en önemli yanı Beşar'ın olmadığı bir geçici hükümet; ki burada iktidarın katılımı olmalı, muhaliflerin katılım olmalı, tarafsızların katılımı olmalı... Bunların oluşturacağı bir hükümet ve bununla birlikte seçime gidiş..."

Rusya'nın bu görüşe olumlu baktığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Rusya buna aslında olumlu baktı. Beşar'ın olmaması halinde ne olur diye bazı endişeleri var. Bu konuda başka alternatifler sunduk. Bunların üzerinde bir düşünmeleri gerekeceği noktasına vardılar" şeklinde konuştu.

SURİYE ENFORMASYON BAKANLIĞININ AÇIKLAMALARI

Suriye Savunma Bakanlığı'na düzenlenen saldırının ardından Enformasyon Bakanlığı'nın Türkiye'yi suçlaması ile ilgili soruya da sert bir dille cevap veren Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Dezenformasyon, bu tür süreçlerde yönetimlerin en önemli dikkat edilmesi gereken yanıdır. Şuanda dezenformasyon yapmak suretiyle Suriye yönetimi biliyorsunuz uçağımızı düşürdüğü halde bu konuda önceleri kaçma yolunu denediler daha sonra farklı bir yaklaşım içerisine girdiler. Burada yapılan dezenformasyondur. Kimse, kardeş halk olan Suriye halkına bu tür yollara gittiğimizi kimse bizden bekleyemez kimse böyle bir adım attığımızı söyleyemez. Bu konuda rejim kendini öncelikle hesaba çekmelidir. Şu anda yıkılmış bir Hama var, Humus var. Şu anda Şam aynı duruma doğru gidiyor. Bunu kendisi bir defa hesaba çekmek suretiyle nerede, ne oldu, bu ordunun içerisinden dağılan insanlar niçin dağılıyor, bu muhailf güçler nasıl doluştu? Bunun hesabını kendisine sormalı. Bu Enformasyon Bakanlığının yapmış olduğu açıklamanın kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur."

 

HABERE YORUM KAT