1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: Rusya ve İran Hesap Verecek
Erdoğan: Rusya ve İran Hesap Verecek

Erdoğan: Rusya ve İran Hesap Verecek

Rusya ve İran'ın Suriye politikasına sert tepki gösteren Erdoğan "Rejimle işbirliği yapan ülkeler tarihe bunun hesabını verecek" dedi.

04 Ekim 2015 Pazar 19:44A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan hareketi öncesinde Atatürk Havalimanında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Rusya büyük yanlışın içinde"

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Rusya'nın şu anda atmış olduğu bu adımlar ve Suriye'deki bu bombardıman olaylarının, özellikle Türkiye olarak bizim açımızdan kabul edilir hiçbir yanı yoktur. Bunu Putin'e ifade ettim. Rusya büyük yanlışın içinde. Bölgede zaman içinde kendini yalnızlığa götürecek adımlardır. Aramızdaki ikili ilişkiler Suriye ile sınırı olan biziz Rusya o zaman burada neyi gerçekleştirme gayreti içinde. Her rejimin talebine her ülkenin uyması mümkün değildir. Burada sizlerle gerek siyasi gerekse istişare konsey oluşturmuş Türkiye'ye rağmen yaparsanız bu bizi üzer. Atılan adımlar hayra alamet değildir. Bu değerlendirmelerimizi çok daha farklı bir süreçte ele alacağız.

"Bunlara destek verenlere terör destek veriyor"

Kürtlerin silahlandırılması derken bunu yanlış bir ifade olarak değerlendiriyorum, bunları terör örgütü silahlandırması olarak görüyorum. Bana göre PKK ve PYD eştir. PYD'nin kimlerle iş tutuğunu görürsünüz bunlar elimizde mevcut bunlara destek verenlere terör destek veriyor. Zaman zaman kulağımıza geliyor, 'Kürtler DAEŞ'e karşı savaşıyor' ifadesi. Bu bir defa çok yanlış bir tespit. DAEŞ'e karşı şu anda topraklarını koruma mücadelesi verenler olduğu gibi biz de DAEŞ'e karşı mücadele veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Niye? Terör örgütüdür de onun için ama bir diğer terör örgütünün, bir başka terör örgütüyle mücadele vermesini 'Bunlar iyi teröristtir' anlayışıyla ele almak, masaya yatırmak, bir defa adaletli bir yaklaşıma ters düşer.

"Rejimle işbirliği yapan ülkeler tarihe bunun hesabını verecek"

Devlet terörü estiren bir Esed var bunu bakıyorsunuz Rusya ve İran'da savunuyor. Bunları söylediğimiz için rahatsız olanlar var. Rejimle işbirliği yapan ülkeler tarihe bunun hesabını verecek. Ülkem 1 milyon 700 bin mülteci var İran ve Rusya'da ne kadar mülteci var? Avrupa'da ne kadar mülteci var? Biz bir yere kadar sabrederiz sonra gereğini yaparız. Birlikte hareket etmeye destek vermezseniz atacağımız adımlar farklı olacaktır. Güvenli bölgeyi ABD ve Rusya'ya teklif ettik. Bunun olması için uçuşa yasak bölge ilan edilmeli. Eğit-donat bu çalışmaları yapıyoruz. Yine Türkiye yalnız bırakılırsa insaf dışı bir yaklaşım olur. Yaptık yapmaya devam edeceğiz.

"Sıkıntı yaşanırsa sorumlusu YSK'dır"

Bir kavramı yanlış tespit ediyoruz. Sandık taşıma değil sandıkların yer belirlenmesi olarak değerlendirmemiz gerek. YSK'nın yanlışa düştüğü yer de burası. Bu seçimlere giderken belli bölgelerdeki sıkıntılarda düşünülerek bu konuda tedbirleri alma hakkı ilçe seçim kurullarına aittir. Temenni ederim ki 7 Haziran'da yaşanan sıkıntıları yaşamamızdır eğer yaşarsak sorumlusu YSK'dır.

"Olayı tasvip etmek mümkün değil"

Bu konuyla ilgili olarak her zaman şiddetin karşısında olduğumuzu zaten söyledik. Bununla ilgili de basın başdanışmanım gerekli açıklamaları yapmanın ötesinde kendisiyle bu görüşmeleri yaptı. Ama şunu da bilmemiz lazım. Olayı tasvip etmek mümkün değil ancak köşelerinde zaman içerisinde başka köşe yazarlarını lanetleyen, onları hedef gösteren yazılardan da bu arkadaşlarımızın kaçınması lazım.

Belçika ve Japonya ziyareti

Erdoğan, Fransa'nın ardından 5-6 Ekim 2015 tarihlerinde Belçika Kralı Philippe'in davetine icabetle, Belçika'ya bir Devlet Ziyareti gerçekleştirecek. Erdoğan, bu gezisinin ardından Japonya'ya geçecek. Milliyet'te yer alan habere göre Erdoğan, bu ziyaret kapsamında İmparator Akihito ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşecek.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT