1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Epilepsinin Çözümü Güçlü Hücre
Epilepsinin Çözümü Güçlü Hücre

Epilepsinin Çözümü Güçlü Hücre

Epilepsi nöbetlerinin beynin savunma sistemindeki hücrelere bağlı olduğunu tespit eden araştımacılar hastalıkla mücadelede yeni bir yöntem geliştirdi. Glia adı verilen hücreleri güçlendiren uzmanlar epilepsi riskinin azaldığını saptadı.

25 Ağustos 2019 Pazar 11:57A+A-

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nin önderliğinde Prof. Dr. Emre Yakşi, Dr. Nathalie Jurisch-Yakşi ve Doç. Dr. Çağhan Kızıl tarafından yürütülen ortak çalışma, epilepsi krizlerinin beynin savunma sisteminin çökmesi ile başladığını ortaya koydu. Dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden Nature Communications tarafından yayınlanan araştırmada epilepsiyi daha iyi anlamak için zebra balıkları üzerinde inceleme yapıldı. 2012’den bu yana çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, zebra balıklarında hastalığı tetikleyip epileptik krizler sırasında beynin aktivitesini yüksek çözünürlükte görüntüledi. Görüntüleme, epilepsi krizlerinin bir nedeninin beynin savunma sistemini oluşturan ‘glia’ hücrelerinin fonksiyonlarının çökmesinin olduğunu ortaya koydu.

Karar gazetesinin yer verdiği haberde, konuyla alakalı olarak şunlar kaydedildi:

Alzheimer ve Parkinson hastalığına yönelik araştırmalarda da kullanılan zebra balıkları, beyinleri şeffaf olduğu için mikroskobik görüntüleme ile sinirsel aktivitenin ölçümüne olanak sağlıyor. Glia hücrelerinin işlevinin anlaşılması, bu hücrelerin epilepsi hastalığının tedavisinde yeni bir umut ışığı olabileceğine işaret ediyor. Ekip, devam eden çalışmalarını doktorlarla beraber sürdürüp, glia hücrelerine yoğunlaşan tedavilerin hangi tür epilepsi hastalıklarına uygun olabileceğini araştırıyor. Sıklıkla görülen sinirsel bir hastalık olmasına rağmen epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30’u ilaç tedavilerine istenilen cevabı vermiyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT