1. HABERLER

  2. HABER

  3. En Yüksek Katılım CHP'nin Güçlü Olduğu İllerde
En Yüksek Katılım CHP'nin Güçlü Olduğu İllerde

En Yüksek Katılım CHP'nin Güçlü Olduğu İllerde

Muhalefet partilerinin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kişiliği nedeniyle CHP ve MHP seçmenin sandığa gitmeyeceği iddia ediliyordu; ancak seçime katılım oranının en yüksek olduğu bölgeler, çatı adayın birinci olduğu bölgeler oldu.

11 Ağustos 2014 Pazartesi 14:11A+A-

Cumhurbaşkanlığı seçimi resmi olmayan sonuçlara yüzde 51,8 ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Seçimlerde en çok merak edilen konulardan biri de katılım oranı oldu. 55 milyon seçmenden 40,9 milyon seçmen sandığa gitti. Yerel seçimlerde ise 42,9 milyon seçmen sandığa gitmişti. 

Türkiye genelinde bir önceki seçimlerde yüzde 89 olan katılım oranı bu seçimde, çeşitli nedenlerden dolayı yüzde 74'te kaldı. Muhalefet partilerinin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kişiliği nedeniyle CHP ve MHP seçmenin sandığa gitmeyeceği iddia ediliyordu; ancak en ilginç sonuçlar bu konuyla ilgili oldu. Çünkü seçime katılım oranının en yüksek olduğu bölgeler, çatı adayın birinci olduğu bölgeler oldu. 

Türkiye genelinde katılım oranı yüzde 74 iken, Ege bölgesinde bu oran yüzde 80'lerin üzerine çıktı. İhsanoğlu'nun en fazla aldığı oylarda da başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki şehirlerden geldi. 

chp-katilim.jpg

En düşük katılım yüzde 73 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken; Doğu Anadolu yüzde 75,2 ile ikinci, Marmara Bölgesi yüzde 75,5 ile en düşük katılımın olduğu üçüncü bölge oldu. 

Karadeniz ve Akdeniz'de katılım oranı yüzde 77 olurken; İç Anadolu Bölgesi'nde katılım oranı yüzde 79 oldu. 

 

HABERE YORUM KAT