1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "En büyük Savaş Halep’te Olacak"
"En büyük Savaş Halep’te Olacak"

"En büyük Savaş Halep’te Olacak"

Suriye'nin Halep kentindeki direniş gruplarından Ebu Amara Tugayı'nın komutanı Ebu Bekir, "Beş yılın en büyük savaşı Halep'te olacak" dedi.

01 Haziran 2015 Pazartesi 17:45A+A-

Yılmaz Bilgen / Al Jazeera

Suriye'de direniş gruplarının İdlib bölgesinde ilerleyişi sürerken gözler Suriye’nin en büyük kenti Halep’e çevrildi.

Al Jazeera Türk, halen yüzde 55’i direnişçilerin tarafından kontrol edilen Halep’in önemli gruplarından Ebu Amara Tugayı Komutanı Ebu Bekir’le kentteki son durumu konuştu.

Ebu Bekir, 5 yıllık savaşın en şiddetli çatışmalarının Halep’te olacağını söyledi:

“Şu an tüm dikkatlerin üzerimize çevrildiğini biliyoruz. Savaşın ilk günlerinde olduğu gibi iyi bir ortam oluştu. Muhaliflerin arasında gerçekleşen ittifaklar tüm Suriyelileri sevindiren zaferler getirdi. Şayet hazırlıklarımız sekteye uğramaz ise çok yakın zamanda gerçekleştireceğimiz büyük bir saldırı sonucu tıpkı İdlib’de olduğu gibi Halep’te de zaferimizi ilan edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın”

Halep’te savaş zorlu geçecek

Ebu Bekir 2.5 yıldır Halep'in merkezi mahallerlerinde, rejim ile direnişçilerin denetimindeki bölgelerin el değiştirmediğine dikkat çekiyor. Artık herkesin kendi bölgesine iyice yerleşip, bulunduğu cepheyi çok iyi tanıdığından dolayı Ebu Bekir, Halep kentinde çatışmaların zorlu olacağını ifade ediyor.

Ebu Bekir’e göre Esed Halep’ten vazgeçmek istemeyecek ve şehri terk etmemek için tüm imkânlarını seferber edecek:

‘’Esed ordusu gerek moral gerekse genel intiba olarak kötü durumda. Şayet Halep’i de kaybederlerse tamamen çökecekler. Rejim Halep’i kaybederse artık Baas Partisi’nin Suriye’de muktedir olmadığına inananların sayısı da artacaktır. Kendi destekçileri bile rejime yönelik pozisyonlarını gözden geçirecekler. Bu büyük bir risk. Beşşar Esed ve İran buna müsaade etmek istemeyecektir.’’

Hava saldırıları had safhada

Ebu Bekir, Halep’te 20 gün önce ilan edilen ‘Ortak operasyon odası’ kararından sonra karadan herhangi bir varlık gösteremeyen Esed güçlerinin havadan sivillere yönelik bombardımanını olağanüstü şekilde artırdığına dikkat çekiyor.

Ebu Amara Komutanı şunları söyledi:

"Rejimin kentin içindeki kuvvetleri kuşatılmış durumda. Halep’in Handarat ekseninde bir yılı aşkın süredir rejim, şehri kuşatma girişiminde başarısız oldu. Saldırı gücü kalmadığı için savunma pozisyonundalar. Tek yaptıkları şey iki yıldır eski şehri mahveden varil bombaları ile sivil katliamlarına hız vermek oldu.

Uluslararası Af Örgütü Halep’te yaşananları insanlık suçu ilan ettiği halde her gün kent 15-20 varil bombası ile vuruluyor. Bu yolla bizim saldırı başlatmamıza engel olmak istiyor. Şu ana kadar on binlerce Halepli bu saldırılarda öldü. Ancak biz vazgeçmedik, bundan sonra da vazgeçmeyeceğimizi anlaması gerekiyor."

Büyük bir cephe açılacak

"Yapılacak saldırının ciddiyeti, açılacak cephenin büyüklüğü ile paralel" diyen Halepli direniş Komutanı, rejimin yenildiği takdirde Halep’ten geriye kalan ne varsa yok edeceği tehlikesine dikkat çekiyor.

"Şayet aramızdaki birlik devam ederse birkaç haftalık çatışmalardan sonra Halep’in tamamen özgür olacağını söyleyebilirim. Bizim ısrarımızı gördüklerinde çözülecekleri kesin. Ancak biz büyük bir cepheye yayılacak savaş süresince sabretmeliyiz ve vazgeçmemeliyiz.

Sanayi Bölgesi’nden başlayarak İzaa, Zehra, Topçu Okulu, Leyramon bölgesinden Neyrab Havalimanına uzanan onlarca kilometrelik bir cephe hattımız olacak. Allah’ın izniyle bu dönemde sabreden ve kazanan biz olacağız. Halep tamamen özgür olduğunda birçok insan yeniden evine, şehrine dönecektir. Bu zafer, içeride ve dışarıda çok büyük bir yankı bulacak bunu biliyoruz. Rejim Halep’in düşmesinden sonra savunma hattını daha çok Lazkiye bölgesine kaydıracak ve o bölgeyi kaybetmemek için yeni bir stratejiyi uygulamaya koyacaktır."

HABERE YORUM KAT