1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Emperyalist Rusya’nın Ukrayna’daki işgali Ankara’da protesto edildi
Emperyalist Rusya’nın Ukrayna’daki işgali Ankara’da protesto edildi

Emperyalist Rusya’nın Ukrayna’daki işgali Ankara’da protesto edildi

Ukrayna’yı işgal etmeye çalışan Putin hükümeti, Rusya’nın Ankara’daki Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

26 Şubat 2022 Cumartesi 15:48A+A-

HAKSÖZ HABER

Özgür-Der Ankara Şubesinin çağrısıyla Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan grup, emperyalist adımlarla çarlık günlerine geri dönme hayali kuran Putin’e “İşgale son ver” çağrısında bulundu.

Eylemde “Emperyalist Rusya, Ukrayna’dan, Kafkasya’dan, Suriye’den Defol!”, “Imperialist Russia, Get Out Of Ukraine, Caucasia, Syria!”, “Katil Putin Ukrayna’dan Defol!” ve “Katil Putin Kırım’dan Defol!” yazlı dövizler taşındı.

Eylem sırasında “Katil Putin Ukrayna’dan Defol!”, "Dünyanın Utancı Rusya'nın İşgali!", "Rusya Lobisi Hesap Verecek!", "Katil Putin Katil Rusya!", “Emperyalist Rusya Hesap Verecek!”, “Ukrayna Halkı Yalnız Değildir!”, “Katil Putin Suriye’den Defol!” sloganları atıldı.

Özgür-Der Ankara Şubesi temsilcisi Yusuf Ahmet Kaya, Rusya Büyükelçiliği önünde yaptığı açıklamada, Rusya'nın 2014'te Kırım, Donetsk ve Luthansk'ı işgal ettiğini ve son günlerde ise Ukrayna'nın altı farklı bölgesinden işgale başladığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna ile ilgili iddialarının yalan olduğunu belirten Kaya, "Rusya halkların kendi haklarını tayin etme noktasında bu saygılıysa Çeçenistan'daki insanlara yıllarca yaptığı zulmü nasıl açıklayacaktır. Rusya bu noktada tamamen iki yüzlüdür." dedi.

Batının Ukrayna halkını yalnız bıraktığını ifade eden Kaya, “Batının ve Rusya’nın demokrasisi tamamen yalandan ibarettir. Türkiye’de bir takım sol çevreler de Rusya’nın bu işgalini desteklemişlerdir. Birileri çıkıp Rusya’nın barış ve huzur getirmiştir diyebiliyor. Rusya’nın Suriye’de, Libya’da, Çeçenistan’da nasıl bir barış getirdiğini gördük.” ifadelerini kullandı.

MAZLUMDER Ankara Şube Başkanı Osman Yurt ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin kabul edilemez olduğunu aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanı olan bir devletin tanklarının BM üyesi bir ülkeye girdiğini kaydeden Yurt, uluslararası sistemin çöktüğü anları yaşadıkları açıkladı.

Ukrayna'da sivil can kayıplarının yaşandığını söyleyen Yurt, "BM, Afganistan, Irak, Filistin, Çeçenistan, Libya ve Suriye başta olmak üzere pek çok mazlum coğrafyadaki savaşlara seyirci kaldığı gibi Rusya’nın emperyalist emelleri uğruna giriştiği işgale karşı da aynı sessizliğini sürdürmektedir.” açıklamasını yaptı.

whatsapp-image-2022-02-26-at-15-42-34.jpeg

whatsapp-image-2022-02-26-at-15-42-33-1.jpeg

whatsapp-image-2022-02-26-at-15-42-33.jpeg

Basın açıklamasının tamamı:

Ukrayna’daki Rus İşgali Son Bulmalı!


Rusya, 2014 yılında Ukrayna topraklarına ait olan Kırım, Donetsk ve Lugansk bölgelerini işgal etti. Bugün de başkent Kiev başta olmak üzere Ukrayna’nın 6 farklı noktasından saldırıya başladı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in kameralar önünde Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlıklarını tanıma ve bölgeye barış gücü gönderme kararı basit fakat çirkin ve kanlı bir mizansenden ibarettir. Rusya açıkça ve resmen Ukrayna’yı parça parça yutmakta ve bizzat Putin’in cümleleriyle “Tarihi Rusya’yı canlandırma” referansıyla en yakın çevresinden başlayarak emperyalist yayılmacılığa yönelmektedir. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna yönetimini Neonazi olarak nitelendirdi ve bu nedenle müdahale ettiklerini söyledi. Oysaki bu yalandan ibarettir! Rusya’nın Çeçenistan’da, Gürcistan’da, Suriye’de, Libya’da ne katliamlar yaptığı hepimizin malumu. Dün Çeçenistan’da Grozni’yi ve Suriye’de Halep’i yıkıma uğratan Rusya bugün Ukrayna’da Donbas’ı yerle bir etmeye çalışıyor. Hal böyleyken, asıl Nazi yönetimi kendileriyken Ukrayna topraklarına müdahale etmeleri klasik Rus yayılmacılığından başka bir şey değildir. Rusya’nın Ukrayna halkını silah zoruyla, tehdit ve şantajla kuşatması, ülkesini parça parça edip diz çökmeye zorlaması Çarlık Rusya’sı politikalarının hortladığının yeni bir delilidir.

Rusya’nın NATO tehdidi var diyerek müdahaleyi meşrulaştırma çabası ABD’nin Irak’ı, Afganistan’ı özgürleştirme çabalarına benziyor! Her iki taraf sürekli olarak bir haklılık yarışında olmalarına karşın aslen birbirlerinden farkları yoktur. İkisi de batıl ikisi de zalimdir! Kaldı ki Ukrayna halkının kaderini tayin etme yetkisi ne Rusya’nın ne ABD’nin ne de Batı’nın elindedir. Ukrayna kendi kaderini kendi tayin etmelidir. Birtakım gerekçeler öne sürülerek bu yetkiyi kendi elinde görmek açık bir ihlaldir. Ve bu ihlal binlerce, milyonlarca insanı olumsuz şartlara itecektir. Birçokları evini, yurdunu terk etmek zorunda kalacak; ailesini, sevdiklerini savaşta yitirecektir. Birçok çocuk yetim kalacaktır. Rusya bu ihlalleri yaparken Batı ise Ukrayna’ya destek vereceğini vaat etmesine rağmen yalnızca olanları seyrediyor! İşte bu durum da Batı’nın gerçek yüzünü ortaya koymaktadır. Bakalım Batı, Ukrayna’dan ayrılmak zorunda kalan insanlara nasıl davranacak takip edip göreceğiz. Bunun yanında Rusya’nın Ukrayna’da giriştiği işgal sürecine karşı Türkiye’nin takındığı tavır ahlaki ve hukuki açıdan yerindedir. Ancak Türkiye bu işgalin bitirilmesi için diğer ülkelerle birlikte daha etkin ve sonuç alıcı girişimleri de sonuna kadar sürdürmelidir.

Ukrayna halkıyla dayanışmak, işgal ve kuşatmanın bitirilmesi yolunda somut adımlar atmak hem komşuluk hakkıdır hem de Türkiye’nin temsil etme iddiasında bulunduğu ahlaki misyonun gereğidir. Bunca hengâme arasında en çok dikkat çeken ve hatta mide bulandırıcı düzeyde seyreden işlerden birisi de Rusya’nın işgal, parçalama ve katliam politikalarına Türkiye’den çok sayıda çevrenin doğrudan veya dolaylı destekler vermesidir. İşgal ve katliam Rusya’dan gelince Türkiye’deki Kemalist ve sol-sosyalist kesimler bırakın karşı çıkmayı derhal amigoluk ve trollüğe soyunmaktadır. Rusya’nın Suriye’deki yıkım ve katliamlarına ideolojik, mezhebi ve İslamofobik gerekçelerle meşruiyet atfedenler şimdilerde aynı işi Ukrayna’da üstlenmiş durumdadırlar. Bu çevreler Suriye’de Esed’i, Mısır’da Sisi’yi, Libya’da Hafter’i kısaca nerede bir kan emici, nerede bir zalim varsa onu destekleyenlerdir. Hükümete de sürekli olarak bu isimlerle oturmaları, olumlu ilişkiler geliştirmeleri yönünde akıl verip durmaktadırlar. Ancak aynı çevreler Rusya’nın, Amerika’nın ve Batı’nın terör örgütü PKK’ya ve onun Suriye uzantısı olan PYD/YPG’ye verdiği desteği göz önüne almıyorlar veya almak istemiyorlar! Görüldüğü üzere dünyanın neresinde bir melanet yapı varsa neresinde zalim varsa onları desteklemektedirler. Emperyalist Rusya hem Suriye’deki hem de Ukrayna’daki askeri birliklerini derhal geri çekmelidir. Rusya’nın NATO’yu bahane ederek hiçbir ülkeye ve halka tasallut etme yetkisi yoktur. Rusya’nın Ukrayna’daki varlığı da Suriye’deki varlığı da gayrı meşrudur, gayri kanunidir ve insanlık suçudur. Biz, Suriye, Afganistan, Libya, Ukrayna ya da emperyalistlerin göz diktiği herhangi bir coğrafyada zalimin karşısında mazlumun yanındayız. Biz hem ABD-Batı emperyalizminin hem de Rusya-Çin emperyalizminin karşısındayız!

Özgür-Der Ankara Şubesi

whatsapp-image-2022-02-26-at-16-00-58.jpeg

whatsapp-image-2022-02-26-at-16-00-59.jpeg

whatsapp-image-2022-02-26-at-15-42-36.jpeg

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum