1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Emperyalist Rusya Darbeci Hafter’in Hamisi Konumunda
Emperyalist Rusya Darbeci Hafter’in Hamisi Konumunda

Emperyalist Rusya Darbeci Hafter’in Hamisi Konumunda

Ahmet Varol yazısında, Libya’da Hafter’e her yönden destek veren Rusya’yı ve bu desteğin maliyetini yüklediği BAE, Suudi Arabistan, Sudan gibi ülkeleri yorumlarken, Rusya’nın bu işbirlikçi, hain dikta rejimler üzerindeki konumunu göz önüne getiriyor.

29 Mayıs 2020 Cuma 13:07A+A-

Yeni Akit / Ahmet Varol

Rusya’nın Libya’da fitneci örgüte desteği

Arap dünyasında çıkarları, dikta rejimlerinin yanında yer almasını gerektiren emperyalist Rusya yönetimi Suriye’de Baas rejimine destek verirken Libya’da da fitneci Hafter örgütüne destek vermektedir. Ama siyasi ve askeri yönden verdiği destek her ne kadar kendisinin stratejik hesaplarıyla bağlantılı olsa da Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Hafter’e sunduğu askeri yardımları babasının hayrına yapmıyor. Maliyetini Arap dünyasındaki işbirlikçi, hain dikta rejimlerine yüklüyor. 

Rusya’nın Hafter’in askeri birliklerine elli adet Pantsir hava savunma sistemi verdiği haberlerde yer aldı. Bu sistemlerin en az sekiz tanesinin Türkiye’nin verdiği SİHA’larla imha edildiği de haberlerde dile getirildi. 

Ancak bu sistemler için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin Rusya’ya 800 milyon dolar ödediği de konuyla ilgili haberlerde dile getirilen bir husus. Bu rakam aslında, BAE’nin Libya’da Hafter örgütünün savaşını sürdürebilmesi için ne kadar büyük masraflar yaptığını ortaya koyması açısından da önemli bir işaret taşıyor. Çünkü Hafter’in örgütünde savaşan militanların büyük çoğunluğunu paralı militanlar oluşturuyor ve bunların maaşlarını BAE ödüyor. Ayrıca büyük miktarlarda askeri teçhizat ve malzeme temin ediliyor. Çoğunun masrafı BAE’nin kasasından çıkıyor. Kısmen Suudi Arabistan da katkıda bulunuyor. Mısır daha çok askeri araç, eğitim subayı, pilot ve danışmanlık hizmeti veriyor. Çünkü cuntacı Sisi’nin para yardımı yapma imkânı yok. O kendisi de zaten petrol zengini diktatörlerden para yardımı alıyor. Sudan ise militan gönderiyor. 

Rusya aynı zamanda özel askeri şirket niteliğindeki Wagner Grubu vasıtasıyla Hafter’e paralı asker temin etti. Bu şirket para karşılığında savaşçı gönderen bir paramiliter askeri şirket. Ukrayna ve Suriye’ye de asker gönderdiği biliniyor. Wagner’in Libya’ya gönderdiği askerlerin paralarının da BAE tarafından karşılandığı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Hafter militanlarının bazı önemli noktalardan çekilmek zorunda kalması ve Vatiyye hava üssünü kaybetmesi üzerine Wagner’in de askerlerini önce Trablus’un 150 km güneydoğusundaki Beni Velid kasabasına çektiği sonra da buradan uçaklarla ülkenin daha iç kısımlarındaki Cufra’ya naklettiği haberlerde dile getirildi. Anlaşıldığı kadarıyla bu şirket askerlerini risk oranının yüksek olduğu noktalarda bulundurmak istemiyor. 

Ancak Fransa Dış İşleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın yaptığı açıklamalardan anlaşıldığına göre Rusya, Hafter’in saflarında savaştırmak üzere Suriye’den Libya’ya militan taşımayı planlıyor. 

ABD, Rusya’nın Hafter örgütüne askeri jetler verdiğini ileri sürdü. Rusya ise ABD’nin bu konudaki iddialarını yalanladı. Fakat bu iddianın doğru olması muhtemeldir. Çünkü Hafter örgütünü her yönden destekleyen ve güçlendirmeye çalışan Rusya’nın askeri jetlerle de desteklemesi ihtimal dışında değildir. Üstelik bu jetlerin paralarını da eğer mafya çetesi gibi çalışan BAE’den alırsa. 

Fakat bütün bunlara rağmen Rusya’nın ayrılıkçı örgütün lideri Hafter’in başarısızlığı sebebiyle onun devreden çıkarılarak yerine eski diktatör Kaddafi’nin oğlu Seyfulislam Kaddafi’nin geçirilmesi için ihanet rejimleriyle irtibat halinde olduğu da haberlerde dile getiriliyor. Aslında bu rejimlerin Hafter’i kullanmaları Libya’yla ilgili stratejik hesapları ve çıkarları hatırınadır. Hafter’i çok sevdikleri için değil. Bunun yanı sıra Hafter bir karizma değil maşadır. Onu destekleyen rejimlerin kendisinden istediklerini alamamaları durumunda çöpe atmaları hiç de zor olmaz. Ama şu da bir gerçek ki Hafter’in atılıp Kaddafi’nin getirilmesiyle de durum değişmeyecektir. Mesele sadece lider ve komutan meselesi değil. Onun arkasında toplanan militanlar da bir ideal için değil paranın hatırına savaştırılmaktadır. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT