Hamas Lideri, Mısır tarafından yürütülen Filistinli gruplar arasındaki arabuluculuk faaliyetlerinin El-Fetih'in silahlı gruplarının Batı Şeria'daki Hamas karşıtı son saldırıları nedeniyle tıkandığını duyurdu.
Halid Meş'al, Salı günü Mısır İstihbarat şefi Ömer Süleymanla yaptığı görüşme sonrasında şöyle dedi; " Batı Şeria'da yaşananlar kesinlikle kabul edilemez. Biz, gerçek bir anlaşmaya ulaşmak için Mısır'ın gösteridiği çabalara destek vermeye devam edeceğiz. Ama, Filistin konusundaki bir anlaşmanın önündeki en büyük engel Batı Şeria'daki olaylardır."
Meş'al'in Kahire merkezli Arap Ligi'ne yaptığı açıklamalar, Mahmud Abbas'ın başkanlığındaki el-Fetih tarafından İsrail işgalindeki bölgelerde gerçekleştirilen baskınlar ardından ve aylardan sonraki Mısır'ı ilk ziyaretinde gerçekleşti.
Batı Şeria'nın Kalkilya kentindeki şiddeti körükleyen son olaylar, Hamas ve Fetih arasındaki yangının daha da derinleşeceği konusundaki endişeleri artırıyor.
Meshaal said Hamas and Egyptian officials had discussed how to resolve the crisis, examining options such as freeing Hamas political detainees and ending the security crackdown in the West Bank.
Meş'al, Hamas ve Mısır yetkililerinin krizin nasıl çözülebileceği konusunda görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Çözüm için de Hamas'ın siyasi tutuklularının serbest bırakılması ve Batı Şeriadaki el-Fetih güvenlik güçlerinin operrayonlarını sonlandırılması konularının üzerinde durulduğunu belirtti.
ABD'nin Rolü
Meş'al, Obama'nın İsrail'in yerleşim birimleriyle ilgili politikalarını eleştirmesini memnuniyetle karşıladılarını söyledi, ama asıl önemli olanın "sözler değil fiiller" olduğunu vurguladı.
He said that Suleiman had told him there is an "encouraging vibe" from Washington, but the Hamas leader stressed that a future Palestinian state must be based on the 1967 borders between the Palestinian territories and Israel.
Ömer Süleyman'ın kendisine Washington tarafında "cesaret verici bir kıpırdanma" olduğundan bahsettiğini aktardı. Ama, Hamas lideri gelecekteki bir Filistin devletinin İsrail'le olan sınırlarının 1967'deki sınırlara göre şekillenmesi gerektiğini vurguladı.
ABD'nin, ayrıca, doğu Kudüs'ün geleceği ve Arap-İsrail savaşları sonunda mülteci konumuna düşen Filistinlilerin ülkelerine geri dönüşü konusundaki taleplerine saygı duyması gerektiğini belirtti.
Meş'al, tüm dünyaya, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde sürdürdüğü yerleşimci politikalarını durdurma konusunda İsrail'e baskı yapması çağrısında bulundu.
Temel Anlaşmazlıklar
Mısır ve Hamas görüşmeleri, Kahire sponsorluğunda yürütülen arabuluculuk faaliyetleri çerçevesinde el-Fetih yetkilisi Ahmed Kurey ile Mısırlı diplomatların görüşmelerinden 2 gün sonra gerçekleşti.
Bir önceki görüşme turları Fetih ve Hamas arasında temel anlaşmazlıkları çözemeden sona ermişti.
El-Fetih Batı Şeria'daki Hamas taraftarlarına karşı operasyonlar yaparken, Hamas Güvenlik Güçlerini Gazze'de kendi yandaşlarından onlarcasını tutuklamakla suçluyor.
Mısırlı arabulucular iki grubu da 7 Temmuz'dan önce bir birlik hükümeti kurmaya ikna etmeye çalışıyor.
El-Cezire / Çev: İ. Emre Çetin