Pakistan televizyonu AAJ, İngilizce konuşan Ürdünlü feda eylemcisi Humam Halil Ebu Mulal El Belevi'nin Taliban lideri Hekimullah Mehsud ile yan yana otururken çekilen görüntülerini ekrana getirdi. Televizyonun haberinde, çift taraflı ajan olduğu belirtilen Ürdünlü Belevi'nin, ABD ve Ürdün'den edindiği bilgileri Taliban'la paylaştığı kaydedildi.
Haberde, Belevi'nin, ABD ve Ürdün'ün, casusluk karşılığında önerdiği milyonlarca doları reddettiği de ifade edildi. El Cezire televizyonu da saldırıdan önce çekildiği iddia edilen görüntülerde Belevi'nin, "Saldırıyı, Ümmet'in düşmanları Amerikan ve Ürdün istihbaratlarından intikam almak için düzenlediğini" söylediğini duyurdu.
Belevi, saldırı öncesi çekildiği belli olan videoda, "Biz, Beytullah Mesud'un kanını yerde bırakmayacağımızı ilan ediyoruz, Allah ona rahmet eylesin. Hem Amerika içinde hem de dışarda Beytullah Mesud'un koruduğu herkes, onun ölümüne misilleme yapmakla yükümlüdür" diyor.
Taliban liderlerinden Beytullah Mesud, geçen yıl ağustos ayında Güney Veziristan'da düzenlenen bir insansız uçak saldırısında katledilmişti.
Videoda Beytullah Mesud'un ardından yerine geçen Hakimullah Mesud'un yanında otururken görülen Belevi, Hakimullah'ın 'başarısı için' dua ederken, onun Beytullah Mesud'la "aynı metod ve yolda zafere ulaşana kadar devam etmesi" dileğini seslendiriyor.
Afganistan'da geçen ay sonunda üsse düzenlenen saldırıda 7 CIA ajanı ölmüştü. Belevi'nin bu video mesajını saldırının hemen öncesinde kaydettiği tahmin ediliyor.
Belevi'nin 2009 yılında El-Kaide'ye yakın internet sitelerinden birinde yayımlanan bir mesajında ise, 'cihadı teşvik eden' ifadeler kullandığı iddia ediliyor.
Belevi'nin yıllar önce Türkiye'ye geldiği ve Ankara TÖMER'de Türkçe öğrendiği ortaya çıkmış. Belevi'nin eşi Defne Bayrak, yaptığı açıklamalarda, eşinin ABD ve Ürdün ajanı olabileceği iddialarını yalanlamış ve şehadeti için dua etmişti.