1. HABERLER

  2. HABER

  3. Edirne'de Bir Garip Linç Davası
Edirnede Bir Garip Linç Davası

Edirne'de Bir Garip Linç Davası

Basın açıklaması yaparken linç girişimine maruz kalanlar 'terör örgütü propagandası yapmaktan' tutuklanırken, saldıran grupta yer alanlar tutuksuz yargılanıyor.

17 Temmuz 2010 Cumartesi 11:04A+A-

Edirne'de, arkadaşlarının tutuklanmasını ve ABD'nin İncirlik Üssü'nü protesto eden gençlerin linç girişimine maruz kalmasıyla ilgili açılan davada ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Mağdurlarından ikisi, 'Yaşasın Dev-Genç' diye slogan attıkları için 'terör örgütü propagandasından' tutuklanırken, linç girişiminde bulunan sanıklar tutuksuz yargılanıyor. Savcının yeterli önlem almadıkları iddia edilen polisler hakkındaki soruşturma talebiyse önce Edirne Valiliği'nden, ardından İdare Mahkemesi'nden döndü.

Edirne'de Trakya Üniversitesi öğrencisi ve Edirne Gençlik Derneği (EGD) üyesi üç genç, 'terör örgütü propagandası'ndan 17 Aralık 2009'da tutuklandı. Tutuklamaları protesto için 27 Aralık'ta Saraçlar Caddesi'nde toplanan EGD'liler 'İncirlik kapatılsın', 'Amerika defol demek suç değildir' diye slogan atarak imza topladı. O sırada toplanan bir grup göstericilere 'Aponun piçleri yıldırımaz bizleri' diye bağırarak saldırdı. Polisin linç girişimine karşı yeterli önlem almadığı ileri sürülürken, 'korunmak için' gözaltına alındıkları söylenen üç eylemci daha  sonra tutuklandı. Tutuklu mağdur sayısı beşe çıkarken linç girişiminde bulunanların tümü de serbest kaldı.

Bu arada EGD'lilerle aynı siyasi görüşteki TAYAD üyeleri destek için Edirne'ye gitti. Uzun süre otoban gişesinde bekletilen grup, bayraklarla gelen yüzlerce kişi tarafından linç edilmek istendi. Grup bunun üzerine bir dinlenme tesisine yerleşti. Gruptan bir bölümü kente girip açıklama yapınca saldırıya uğradı.

Bu gelişmelerin linç girişiminde bulunan beş sanık hakkında Edirne 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'açıklama yapmak ve imza toplamak isteyenleri tekme ve yumruk vurarak engellediği' iddiasıyla dava açıldı. Bu davanın ilk duruşması 18 Mart 2010'da görülürken, mağdurların ortaya attığı 'linçe göz yumdular ve saldırganlar hakkında işlem yapmadılar' iddiası üzerine polisler hakkında, 'nüfuzunu kötüye kullanarak yaralama ve görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Savcılık Edirne Emniyeti'nden saldırı anlarında görevli ekibin listesini istedi. Edirne Valiliği'nden de soruşturma izni talep etti. Emniyet, üçü emniyet müdürü olmak üzere 45 kişilik liste gönderdi. Fakat Valilik, polisler hakkında soruşturma izni vermedi. Kararda, saldırganlar için 'reaksiyon gösteren grup' olarak nitenlendiriliyordu. Savcılık karara itiraz etti ancak Edirne Bölge İdare Mahkemesi, valiliği haklı buldu.

Bu arada, Edirne'de tutuklanan beş genç 'örgüt propagandası ve örgüt üyeliği' savıyla yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 7 Mayıs'taki ilk duruşmada tahliye edildi. Tahliye olanlardan Ebru A., aynı zamanda linç mağduruydu. Ebru A., linç davasının 15 Haziran'daki ikinci duruşmasına katılıp polisi suçladı: "Grup tahrik eder şekilde 'Masanızda niye bayrak yok' şeklinde el hareketleriyle hakaret etmeye başladı. Biz de güvenlik güçlerine durumu anlattık, müdahale etmelerini istedik. Güvenlik güçleri, 'Siz demokratik hakkınızı kullanıyorsunuz, onlar da kullanacaklar' dedi. Şahısların kışkırtmasıyla kalabalık bir grup oluştu ve üzerimize doğru yürüdüler. Aralarında polisler de vardı. Tekme tokat saldırdılar."

Duruşmanın çıkışında mağdurlar Ebru A., Gamze Y., Harika K., Betül B. ve Gürbüz S. ile arkadaşları Çiğdem K. ile Gökhan A. adliye binası önünde açıklama yaptı. Açıklama sırasında avukatları Naciye Demir ile Taylan Tanay da yanlarındaydı. Açıklamayı izleyen altı polis; ikisi avukat dokuz kişi hakkında 'terör örgütü propagandası'ndan tutanak tuttu. Savcılık bu tutanakla soruşturma açtı. Tutanağa imza koyan altı polisten dördü, 27 Aralık'taki linç sırasında görevli olan ve soruşturulmalarına izin verilmeyen Rıfkı A., Kemal D., Özgen Y. ve Fahrettin Ş. adlı polislerdi.

(İsmail Saymaz / Radikal)

HABERE YORUM KAT