1. HABERLER

  2. HABER

  3. Düzeltme ve Cevap Metni
Düzeltme ve Cevap Metni

Düzeltme ve Cevap Metni

Düzeltme ve cevap metni.

22 Ocak 2012 Pazar 14:00A+A-

30 Kasım 2011 tarihli Yeni Akit gazetesinden iktibas ettiğimiz "GATA'dan Çarpıcı Belgeler" başlıklı habere Orhan Akbaş'tan gelen düzeltme ve cevap metnini aynen yayınlıyoruz.

Yayın sahibi olduğunuz, https://www.haksozhaber.net alan adlı internet sayfasında, 30 Kasım 2011 tarihinde, "GATA'dan Çarpıcı Belgeler" başlığı ile yayınlanan ifadeler, tamamen asılsız olup söz konusu yayın ile müvekkilim Korgeneral Orhan Akbaş'ın onur ve saygınlığı incitilmek istenmiş, yayındaki ifadelerle müvekkilimin başarılarla dolu meslek yaşamı karalanmaya çalışılmıştır. Söz konusu iftira ve hakaretlerin haber verme ve basın özgürlüğü ile hiç bir ilgisi bulunmamaktadır.

Haberde sözü geçen "Gata'da bazı mal ve hizmet alımlarında usulsüzlük iddialarıyla ilgili çok çarpıcı belgelere ulaşıldı." ifadesiyle, müvekkilim usulsüzlük yapmış gibi gösterilerek haksız biçimde karalanmıştır.

Haberde müvekkilim ile hiçbir şekilde ilgisi olmayan belgeler kullanılmak suretiyle okuyucu adeta verilen haberin doğruluğuna ikna edilmeye çalışılmıştır. Haber bu yönüyle de objektiflikten uzak ve taraflı bir haberdir.

Haberde yer alan bazı ifadeler, yayın ilkelerine açıkça aykırı ve ceza kanunu bakımından suç teşkil eder niteliktedir.

Suçlu olduğu yargı ile kesinleşmedikçe hiç kimsenin suçlu ilan edilmesi veya suçluymuş gibi gösterilmesi ilkeleri haberde açıkça ihlal edilmiştir. Müvekkilim hakkında açılmış soruşturma bulunmamasına rağmen "Masumiyet Karinesi" ihlal edilmek suretiyle kamuoyu gözünde adeta suçlu ilan edilmeye çalışılmıştır.

Diğer taraftan haberdeki türden iftira karalama ve suçlamaların "haber vermek/eleştirmek hakkı" ile bağdaşır hiçbir yanı yoktur. Tam tersine böylesine ağır, gerçek dışı, dayanaksız isnatlarla suçlama yapmak basın özgürlüğüne en ağır zararı verecek bir davranıştır.

Haberdeki bir ceza soruşturması kapsamında yapılan hukuki işlemde, esasen "masumiyet karinesi" ve ceza soruşturmalarının gizliliği" ilkeleri gereğince gizli kalması gereken belgelere dayanılarak, bir kısım hayali ve gerçek dışı senaryolarla, müvekkilim ve en önemlisi temsil ettiği kurumsal unvan kamuoyu önünde yıprayılmaya çalışılmaktadır.

Yazıda yer verilen iddialar, gerçek dışı ve asılsız olduğu gibi, ayrıca bu iddialar ve suçlamalar en basit mantık kurallarından dahi yoksundur. Müvekkilim hakkında son dereceğe ağır, gerçek dışı ve asılsız iddia ve saldırılara yer verilen yazıda, müvekkilden en ufak bir görüş dahi alınmamıştır.

Haberde gerçek dışı, asılsız ve iftira niteliğindeki iddialar ve suçlamalar adeta kanıtlanmış gerçeklermiş gibi kaleme alınmış ve yazıyı okuyanların zihninde, yazılanlar gerçekmiş gibi bir düşünce yaratılmak istenmiştir.

Düzeltme konusu haberde ileri sürülen hususlarla ilgili kamuoyunun bilmesi gereken gerçekler şu şekildedir:

1. Korgeneral Orhan Akbaş'ın komutanlığı döneminde Bingöl 49. İç Güvenlik Piyade Tugayı'nda mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin mevzuata uygun biçimde gerçekleştirdiği, kamu yararının ön plana alındığı, kamu zararının ortaya çıkmaması için tüm tedbirlerden alındığı,

2. Korgeneral Orhan Akbaş'ın Kara Harp Okulu'ndan mezun olduğu 1974 yılından bugüne kadar ve tüm hayatı boyunca hakkında rüşvet veya benzeri yüz kızartıcı suç nedeniyle başlatılmış şüpheli ya da sanık sıfatıyla bir tek soruşturma/kovuşturma bulunmadığı,

3. 12.07.2011 ve 26.07.2011 tarihli müvekkilimle ilgili diğer yayınlardaki haksız iddialar için yasal süreç başlatıldığı ve yasal sürecin devam ettiği,

4. Devam eden soruşturmalarda, yargıyı etkilemenin ve yargıya müdahalenin aynı zamanda cezai yaptırımlara tabi olduğu,

5. Müvekkilimin 2000 yılından bugüne kadar tüm kazanç ve harcamaların aybeay belgeli olduğu,

6. Yine müvekkilimin ve ailesinin malvarlığı ile gereken tüm bildirimlerin ilgili dönemlerde Genelkurmay Başkanlığı'na yapılmış olduğu,

7. Müvekkilimin mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde başka şahıslarla ilgili soruşturma/kovuşturmalarda "tanıklık bilgilerine başvurulmasından" başka bir husus bulunmadığı bilinmelidir.

Müvekkilimin ve aldığı kritik görevler nedeniyle onun nezdinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin manevi şahsiyetinin, yanlı, asılsız ve suçlayıcı yayınlarla rencide edilmesinden ötürü Kamuoyunun bilgilenme ve gerçeği öğrenme hakkı adına işbu cevap ve düzeltme metninin yayınlanması kaçınılmaz olmuştur.

Müvekkilimin uğradığı maddi ve manevi zararlar konusunda tüm talep ve başvuru haklarımız saklı kalmak üzere işbu cevap metnini Aziz Milletimizin bilgilerine sunarız.

Korgeneral Orhan AKBAŞ

Vekili              

Av. Umut Kemal YILDIRIR