1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Durakoviç: Operasyonlar Boşnakları Korkutma Kampanyası
Durakoviç: Operasyonlar Boşnakları Korkutma Kampanyası

Durakoviç: Operasyonlar Boşnakları Korkutma Kampanyası

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde polis, silah bulundurma ve halka Suriye'de savaşmak için propaganda yapma gerekçesiyle, Srebrenitsa dahil birçok kente operasyon düzenledi.

08 Mayıs 2015 Cuma 20:19A+A-

Bosna-Hersek'in Zvornik kentinde polis karakoluna düzenlenen saldırının ardından Sırp Cumhuriyeti entitesinde 'radikal hareketlerle ilişkilendirilen silah sahibi kişilerin olduğu' gerekçesiyle aramalar yapılıyor. Operasyon kapsamında bir kreş de arandı. Savaştan sonra Sırp entitesine geri dönen Boşnaklar ise endişeli.

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde polis, silah bulundurma ve halka Suriye'de savaşmak için propaganda yapma gerekçesiyle, Srebrenitsa dahil birçok kente operasyon düzenledi. 32 noktada düzenlenen 'Ruben' isimli operasyonda 30 kişi gözaltına alındı, 11'i savcılığa teslim edildi.

1995'te soykırımla yüzleşen Srebrenitsa'nın Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, insanların endişeli olduğunu, Srebrenitsa ve çevresinde yapılan aramaların savaştan sonra evlerine dönen Boşnakların korkutulması için yapıldığını savundu. Durakoviç, "Oluşturduğumuz stabil siyasi durum ve yaşam ambiyansını bozma hedefli kasti bir sansasyondur" dedi.

Gözaltına alınanlar arasında Srebrenitsa'ya ilk dönüş yapanlardan savaş mağduru Ramo Kadriç'in de olduğunu, kendisinin toplumun refahı için çalışan, halkın saygı duyduğu önemli kişilerden biri olarak gösterildiğini söyleyen Durakoviç, savaştan sonra evlerine geri dönen diğer Boşnakların da korku içinde olduklarını belirtti.

"İnsanlar beni arıyor. Yetkili bakanlığı aradım, polisin kendi işini yaptığını söylediler. Polisler 1995 yılında da işlerini yapıyorlardı ve hatırladığınız gibi sonlandı. Srebrenitsa'ya böyle 'gürültülü' giremezsiniz. Bu Boşnakları, 'ikinci sınıf vatandaşı' gibi göstermek ve korkutmak için yapılan planlı bir operasyon."

Zvornik saldırısının ardından aramalar

Geçen hafta 24 yaşındaki Nerdin Kadriç'in Zvornik'teki karakola silahlı saldırı düzenleyip bir polisi öldürmesinin ardından Sırp Cumhuriyeti entitesinde güvenlik önlemleri artırılmıştı.

Emniyet bilgilerine göre, 'Ruben' isimli son operasyonda silah, mermi, zırhlı yelek, vatandaşların yurt dışındaki savaşlara katılmaları için propaganda içerikli materyal de ele geçirildi.

Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Milan Salamandiya çarşamba günü konuyla ilgili, "Sırp Cumhuriyeti genelinde 32 noktada arama yapılıyor. Operasyon, radikal hareketlerle ilişkilendirilen silah sahibi kişilerin bulunduğu, Suriye'ye gittikleri veya hala orada oldukları ve Bosna-Hersek vatandaşlarını bu yola düşürmeye çalıştıkları bilgisi üzerine yapılıyor" diye konuşmuştu.

Kreşte de arama

Srebrenitsa'nın yakınındaki Potoçari'de 'güvenlik kontrolü' gerekçesiyle bir kreş ve ilköğretim okulunda da arama yapıldı. 'Poletarac' kreşi müdürü Vesna Yovanoviç bunun rutin bir kontrol olduğunu, yetkiliden aldığı cevapta da Srebrenitsa ve Potoçari'deki çocukların güvenliğinin artırılması için gerçekleştirilen bir aktivite şeklinde nitelenediğini aktardı.

Yovanoviç, "Srebrenitsa Balkan bölgesinin en hassas kenti. Kendi adıma konuşuyorum, ortak yaşamı ve barışı sürdürmek için daha çok çalışmaya ihtiyaç duyuyorum" dedi. 

Kreşteki aramayla ilgili de konuşan Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, "Potoçari'de kreşe girmek açık bir mesajdır. Söyledikleri gibi Suriye'de savaşmak için insan toplamakla alakalı kimse var mı acaba bu çocukların içinde?" diye konuştu.

İzzetbegoviç: Emniyet çizgiyi aştı

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Zvornik olayları sırasında zamanında hareket etmeyen emniyet güçlerinin yaptıklarını 'aşırıya gitmek' olarak nitelendirdi.

İzzetbegoviç, "Zvornik olayları sırasında ellerinde kesin istihbarat vardı ama gitmediler. Dolayısıyla, günden güne Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde gözaltılar arttı ve bunlar genellikle gereksiz nedenlerle yapılmaktadır. Emniyet ciddi anlamda çizgiyi aştı, terörle mücadele etmek emniyetin işi değil devlet düzeyinde sağlanacak güvenlik önlemlerinin işidir. Terörle mücadelede birbirimize güvenmeli ve işbirliği sağlamalıyız" dedi.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT