1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Dünya İnsani Zirvesi'nde Suriye Konuşulacak
Dünya İnsani Zirvesi'nde Suriye Konuşulacak

Dünya İnsani Zirvesi'nde Suriye Konuşulacak

AFAD Başkanı Oktay, "Dünya İnsani Zirvesi"nde Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir uluslararası yardım sistemi kurulması konularını gündeme taşıyacağız." dedi.

20 Mayıs 2016 Cuma 12:01A+A-

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, 23 ve 24 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

"AFAD ile yardım yapılan ülke konumundan, dünyanın her ülkesine yardımda bulunan ülke konumuna geldik." ifadesini kullanan Oktay, son dönemde sel, kıtlık, kuraklık, yangın, iç karışıklık gibi nedenlerle 5 kıtadaki 51 ülkeye insani yardım yaptıklarını söyledi.

Oktay, afet yaşanan ülkelerde arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını, bu alanda Türkiye'nin dünyada en başarılı ülkeler arasına girdiğini belirtti.

Türkiye'nin 2012, 2013 ve 2014'te en fazla insani yardım yapan üçüncü ülke durumunda bulunduğunu kaydeden Oktay, gayri safi milli hasıla bazında ise 2013'te yüzde 0,21'lik payla en cömert ülke olunduğunu dile getirdi.

Oktay, uluslararası iş birlikleri ve yardım faaliyetlerinin, Birleşmiş Milletler tarafından bu yıl ilki düzenlenecek "Dünya İnsani Zirvesi" organizasyonuna İstanbul'un ev sahipliği yapması sonucunu doğurduğuna işaret etti.

Dünyada ilk kez gerçekleştirilecek zirvenin önemine değinen Oktay, "Dünyanın bundan sonraki insani yardım stratejilerinin ve politikalarının belirleneceği zirvede, Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir uluslararası yardım sistemi kurulması ve açık kapı politikamızın tüm ülkelerce benimsenmesi konularını gündeme taşıyacağız." diye konuştu.

Zirveye, BM üyesi ülkelerden resmi heyetlerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel örgüt yetkilileri, parlamenterler, sivil toplum mensupları, akademisyenler, medya mensupları, özel sektör, gençlik ve krizden etkilenen kesimleri de kapsayan çok paydaşlı katılım sağlanacak.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT