1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Dünya Bankası, Afganistan'daki ekonomik gelişmelere övgüde bulundu
Dünya Bankası, Afganistan'daki ekonomik gelişmelere övgüde bulundu

Dünya Bankası, Afganistan'daki ekonomik gelişmelere övgüde bulundu

​​​​​​​Afganistan İslam Emirliği, Dünya Bankası'nın Afganistan'daki ekonomik gelişmeleri ele alındığı son raporunu olumlu bulduklarını açıkladı.

01 Ağustos 2023 Salı 22:20A+A-

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdulgani Birader'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Afganistan'daki ekonomik gelişmelere övgüde bulunan son Dünya Bankası raporunu olumlu buldukları ifade edildi.

Dün yayımlanan Dünya Bankası raporunda, yönetime geldikten sonra yaptığı atılımlarla Afganistan İslam Emirliğinin ekonomik yönden bir ivme yakaladığına vurgu yapıldı.

Konuya ilişkin ofisten yapılan açıklamada, Dünya Bankası raporunun, ülkenin ekonomik durumunu doğru bir şekilde yansıttığı için takdire şayan buldukları ve uluslararası toplumun bu olumlu gelişmeleri görmeleri ve yakından takip etmeleri gerektiği belirtildi.

Dünya Bankasının yayımladığı raporda, Afganistan ekonomisindeki olumlu gelişmelere dikkat çekildi.

Raporda, son aylarda enflasyonun düşmesi, yerli gıda üretiminin artması ve ülkenin para birimi olan Afgani'nin yabancı para birimleri karşısındaki değerinin güçlenmesi hem gıda hem de gıda dışı kalemlerin fiyatlarının düşmesine neden olduğuna yer verildi.

Raporda, İslam Emirliği'nin, ithal gıda ürünleri üzerindeki tarifeleri azaltmak için önlemler aldığı, bankacılık sisteminde iyileştirmeler yaparak işletmeler için daha uygun hale getirdiği, daha fazla istihdam fırsatı oluşturduğu, ihracat ve ithalatın gelişmesi gibi unsurların milli gelirde artışa yol açtığı kaydedildi.

Devlet çalışanlarının maaşlarının zamanında ödendiği belirtilen raporda, sağlık hizmetlerinde de iyileştirmelere gidildiği bilgisine yer verildi.

Raporu olumlu bulan Afganistan İslam Emirliği ise, uluslararası toplumun olumlu etkileşim başlatması, yaptırımları kaldırması ve Afganistan'ın donmuş varlıklarını serbest bırakması halinde, ülkenin kapsamlı ekonomik kalkınmasının yanı sıra diğer alanlarda da ilerleme kaydedeceklerine olan inanca vurgu yaptı.

Uluslararası kuruluşlara seslenen İslam Emirliği, Afganistan'daki gelişmeleri şeffaf bir şekilde paylaşmaya, ülkedeki gerçek durumu ve atılan adımları tüm dünyaya açıklaması talebinde bulundu.

Dünya Bankası'na da çağrıda bulunan Afganistan İslam Emirliği, Afganistan'la ilgili gerçekleri duyurmasının yanı sıra, banka tarafından finanse edilen ve şu anda çalışmaları yarım kalan projeleri yeniden başlatarak tamamlamasını da istedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT