"Amacımız Türkiye'yi çözmek değil, demokratik bir Türkiye" dedi... Kürt sorununun çözümüne ilişkin parti turlarını sürdüren İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın dünkü durağı DTP oldu. Atalay ile görüşen DTP lideri Ahmet Türk, "Etnisitenin Anayasa'ya girmesine yönelik bir talebimiz yok" dedi. DTP bugüne kadar etnisitelerin Anayasa'da güvence altına alınmasını savunuyordu. Türk'ün açıklaması DTP'nin süreçte geldiği en ileri nokta olarak değerlendiriliyor.
Demokratik açılım istiyoruz
Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Türk'ün DTP'nin süreçte üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirterek, "Biz sorunun çözülmesini istiyoruz. Bunun üzerinden siyasi rant sağlamak istemiyoruz. Başbakan Erdoğan'ın bizimle görüşmesi sorunun çözümüne olumlu katkı sağlayacak. Biz demokratik açılım istiyoruz. Demokratik açılım Kürtler'in de sorununu çözer. Erdoğan'ın grup konuşması çok güzeldi" dediği öğrenildi. "Devlet olarak bu projenin arkasındayız. Sorunun çözüm yeri Meclis'tir. Sorunun çözümünde DTP önemli rol oynayabilir" dediği öğrenildi. Türk, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada ise, görüşmede Abdullah Öcalan'ın gündeme gelmediğini belirterek şunları söyledi:
"Önemli bir sürecin içindeyiz. 30 yıldan beri yaşanan acıların sona ermesi konusunda bugün Türkiye'de siyasiler bir çaba gösteriyor. Bizde bu acıların sona ermesi barışa erişmesi Türkiye'nin normalleşmesi için çaba gösteriyoruz. Umut ediyoruz ki bu çabalar, bu umuda yolculuk bir hayal kırıklığı ile sonuçlanmaz. Umutluyuz çünkü bugün geldiğimiz noktada artık sorunların şiddetle silahla operasyonlarla çözülmeyeceğini herkesin görmüş olmasıdır.
Başından beri amacımız sorunun çözümüdür birilerinin söylediği gibi Türkiye'yi çözmek değil. Yeniden toplumsal uzlaşıyı diyalogu ortaya koyacak bir mantığın gelişmesi için çaba gösteriyoruz. Amacımız demokratik bir cumhuriyettir, Türkiye'dir. Kürt'üyle Türk'üyle her vatandaşın kendini özgürce ifade edebileceği demokratik bir Türkiye istiyoruz."
TSK silah bıraksın demedik
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş BUGÜN'e yaptığı açıklamada "TSK silah bıraksın" şeklinde açıklama yapmadıklarını söyledi. Demirtaş, "Güvenlik güçleri nasıl silahını bırakacak. Elbette güvenlik güçlerinin silahı olacak. Ama biz operasyonların durmasını istedik. Eylemsizlik kararı alınmışken, operasyonların da yapılmamasını istedik" dedi.
AK Parti'nin Kürt açılımı çerçevesinde henüz karşılıklı somut öneriler sunulmadığını belirten Demirtaş, "Şu ana kadar hükümet bize, biz de hükümete bir şey sunmadık. Ama bu süreçte hükümete destek olmak istiyoruz. Çalışmaların, emeklerin boşa çıkmasını istemiyoruz. Gerçekten bir umut var. Türkiye'de hayalkırıklığı olmasın istiyoruz" diye konuştu. (Bugün)