1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Dolara 7.28 milyar dolarlık müdahale bir işe yaradı mı?
Dolara 7.28 milyar dolarlık müdahale bir işe yaradı mı?

Dolara 7.28 milyar dolarlık müdahale bir işe yaradı mı?

Merkez Bankası 2014 yılından itibaren ilk kez bu yıl dolara yeniden müdahale etti. Toplamda 5 defa yapılan müdahalelerin maliyeti 7.28 milyar dolar oldu.

07 Ocak 2022 Cuma 13:40A+A-

HAKSÖZ HABER

Merkez Bankası dolar kurunun artışını engelleyebilmek adına 5 defa dolar satışında bulunmuştu. Bugün 5’inci müdahalenin de maliyetini açıklayan Merkez Bankası toplamda 7 milyar 28 milyon dolar rezervini dolar kurunun TL karşısında aşağı çekmek için kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 17 Aralık'ta piyasaya doğrudan 2.12 milyar dolarlık Döviz sattığını açıklarken, 1 Aralık'taki ilk döviz müdahalesinde 844 milyon dolar, ikinci müdahalesinde 504 milyon dolar, üçüncü müdahalesinde 687 milyon dolar, dördüncü müdahalesinde ise 3,12 milyar dolarlık döviz satmıştı.

Dolar satışlarının rezervlere etkisine dair herhangi bir açıklama yapılmazken, dolar kurunun aşağı yönlü hareketinin de son birkaç gündür durduğu ve yukarı doğru hareketine devam ettiği görülüyor.

Dolar kuru ile ilişkili olan enflasyon rakamları ve faiz indirimleri konusunda da ekonomide işlerin iyiye gittiğini söylemek zor. Enflasyon rakamlarının reelde %80’lere vardığı aktarılırken, TÜİK %36 olarak açıklayarak tepki çekmişti.

Dolar kurunun artışına bağlanan zamlarda da iktidar hız kesmeyerek tüketiciye zamlı tarifeleri yansıtarak tepki çekmeye başladı.

HABERE YORUM KAT

7 Yorum