1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Doğu Türkistanlıların Ankara'ya deport tepkisi sürüyor
Doğu Türkistanlıların Ankara'ya deport tepkisi sürüyor

Doğu Türkistanlıların Ankara'ya deport tepkisi sürüyor

Çin zulmünden kaçıp Türkiye'ye gelen Doğu Türkistanlıların, Ankara'ya sınır dışı tepkisi sürüyor.

31 Ocak 2024 Çarşamba 18:15A+A-

Konuyu gündeme taşıyan Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği Başkanı Burhan Kavuncu, Göç İdaresi'nin yakaladığı göçmenlere dayak ve işkence uyguladığını iddia etti. Uygurlara 'Deport edilmeyi kabul ediyorum' yazılı belgelerin imzalatıldığını savunarak, bu uygulamalar sonucunda yüzlerce göçmenin sınır dışı edildiği öne sürüldü.

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği Başkanı Burhan Kavuncu'nun yaptığı basın açıklamaları ve sosyal medya paylaşımları ile Türkiye'deki göçmen iadeleri konusunda ciddi iddiaları gündeme taşıdı. Türkiye Göç İdaresi'nin insanlık dışı uygulamalara başladığı yönündeki iddialar, özellikle sosyal medyada da büyük tepki çekti.

Kavuncu, Göç İdaresi'nin yakaladığı göçmenlere dayak ve işkence uygulayarak 'Deport edilmeyi kabul ediyorum' yazılı belgeleri imzalamaya zorladığını iddia etti. Bu uygulamalar sonucunda yüzlerce göçmenin sınır dışı edildiği öne sürüldü. Ayrıca, Türkiye'nin, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan gibi insan hakları ihlalleri ile tanınan ülkelerin hazırladığı suçlu listelerine itibar etmemesi ve göçmenleri iade uygulamasına son vermesi çağrısı yapıldı.

'KAÇAN ÖZBEK GENÇLER ZORLA İADE EDİLİYOR'

Kavuncu'nun Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Ankara Göçmen Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) bulunan Özbek göçmen Murodali Aubekov'un, Özbekistan'dan gelen görevliler tarafından tehdit edildiğini ve "Bu hafta sonu sizi götüreceğiz" denildiği iddia edildi. Aynı durumun başka Özbek göçmenler tarafından da yaşandığı ve son aylarda onlarca Özbek'in Türkiye Göç İdaresi tarafından iade edildiği belirtildi.

'SEÇİME DÖNÜK GÖÇ POLİTİKASI DEĞİŞİYOR' TEPKİSİ

İddialar, sosyal medya kullanıcıları arasında tepki çekti. İktidarın yaklaşan yerel seçimler öncesinde göçmenleri hedef aldığı ve bu politikanın devam etmesi durumunda, Çin'in zulmünden kaçan Uygurların da benzer tehditlerle karşı karşıya kalabileceği savunuldu. Kullanıcılar, bu tür uygulamaların uluslararası normlar ve insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum