1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. Doğu Türkistan'dan Mesaj Var!
Doğu Türkistan'dan Mesaj Var!

Doğu Türkistan'dan Mesaj Var!

1949 yılından beri Kızıl terör devleti Çin tarafından işgal edilen Doğu Türkistan Cumhuriyeti mağdurları "Doğu Türkistan'dan Mesaj Var" başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi.

11 Aralık 2022 Pazar 23:46A+A-

HAKSÖZ-HABER

Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle, Uygur Hak Arama ve Adalet Derneği ile Çin Toplama Kampı Mağdurları Platformu öncülüğünde 9 Aralık günü İstanbul'da “Doğu Türkistan’dan Mesaj Var” konulu program düzenlendi.

Çok sayıda siyasi parti ve STK temsilcisinin katıldığı program Uygur Hak Arama ve Adalet Derneği başkanı Abdullah Oğuz'un konuşması ile başladı. Yaşanan acılara örnekler vererek sözlerine başlayan Oğuz iletişim çağında kendi yakınlarına ulaşamamanın tuhaflığına da değinerek özetle şunları söyledi:

"Bu acıyı bu ateşi anlatacak söz yok. Saniyeler içinde dünyanın diğer tarafına ulaşılabilir bir iletişim çağında, bizler Doğu Türkistan'dan hiçbir kardeşimize ulaşamıyoruz. Beş yıldır annesinin babasının sesini duymayan, zalim Çin Komünist rejimi sebebiyle ailesi ile iletişim kuramayan kardeşimiz, yakınlarının cesedini Urumçi'deki yangın sonra gördü, onlardan ilk defa haberdar oldu. Yanarak şehit olan 44 kişilik listede onlarda vardı.

Komünist rejimin yaptığı iş 35 milyon insanın yok edilme çalışmasıdır. Bu bir soykırımdır, başka bir kelime ile tarif edilemez. Şimdi ekonomik meselelerden dolayı 2016 yılından beri kızıl terör devletine karşı ses çıkarmayanların, altı yıllık ekonomilerine dönüp bakmalarını söylüyoruz. Onlara başka da bir şey demiyoruz."

Hükümet Çin Rejimine Baskı Kurmalıdır

Konuşmacılar arasında bulunan Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, Doğu Türkistan'ın şehirlerinin isimlerini zikrederek, bu illerde büyük eziyetlere, büyük zorluklara direnen kardeşlerimize selam göndererek sözlerine başladı. Çin hesabına propaganda yapan Vatan Partisi hariç hiçbir oluşumun Doğu Türkistan meselesinin karşısında olmadığı söyleyen Alpay, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Sayıca değersiz olan bu partiyi görmezden gelirsek, Türkiye toplumunun önemli bir kesimi Doğu Türkistan'ın yanında saf tutmuş durumdadır. Bizler tek bir ağızla Çin'in zulmüne karşı, ekonomik, ticari ve siyasi alanda hükümetin baskı kurmasını istemeliyiz. Toplama kamplarında yapılanlar ile Hitler'in kamplarinda benzer şeyler olduğunu biliyoruz. 30 yıldır işgal altında olan Azerbaycan topraklarında hamdolsun bugün özgürce ezan okunuyor. Yine Afganistan'da Amerikan emperyalizmi kaçıp gitti. İnşallah Doğu Türkistan'da da aynı sonucu göreceğiz, direnen kardeşlerimiz Çin Komünist Partisinin zulmünü yok edecektir."

Program boyunca konuşma aralarında toplama kamplarında işkence altında olan Doğu Türkistanlı Müslümanların biyografilerinden ve tutuklanma sebeplerinden oluşan kısa mektuplar paylaşıldı. Konuya dair basın açıklaması Çin Toplama Kampı Mağdurları Platformu başkanı Abdullah Mirza tarafından okundu. Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

turkistan1.jpeg

turkistan2.jpeg

turkistan3.jpeg

 

HABERE YORUM KAT