1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Doğu Türkistan'da Etnik Kıyım: 27 Ölü
Doğu Türkistanda Etnik Kıyım: 27 Ölü

Doğu Türkistan'da Etnik Kıyım: 27 Ölü

Etnik çatışmaların dinmediği Çin'in Doğu Türkistan Bölgesi yine karıştı. Bıçaklı bir çetenin karakol, yerel yönetim binası ve inşaat alanına saldırısı sonrası 27 kişi hayatını kaybetti.

27 Haziran 2013 Perşembe 07:15A+A-

Uygur Türklerine yönelik şiddet olaylarının eksik olmadığı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde dün çatışmalar yaşandı. Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'nın haberine göre, çatışmaların Turfan bölgesine bağlı Şanşan ilçesi, Lukçün nahiyesinde meydana geldiği kaydedildi. Çin Komünist Partisinin Sincan bölgesel komitesi yetkilileri, bıçaklı kişilerin bir karakol, yerel yönetim binası ve inşaat alanına saldırdığını öne sürdü. İddialara göre, saldırgan grup insanları bıçakladı ve polis araçlarını ateşe verdi. Yaşanan çatışma sırasında 9 polis ve güvenlik görevlisi ile 8 sivil hayatını kaybetti, polisin açtığı ateş sonucu 10 saldırganın da öldüğü açıklandı. Polisin olay yerinde üç kişiyi yakaladığı ve diğerlerini takip ettiği belirtilirken, olaya karışanların sayısı ya da kimlerden oluştuğu konusunda bilgi verilmedi.

YAŞAM HAKLARI YOK!

Yoğun olarak Müslüman Türklerin yaşadığı bölgede son dönemde artan tansiyon nedeniyle bu tür saldırılar sıklıkla görülüyor. Son olarak nisan ayında yaşanan çatışmalarda onlarca kişi yaşamını yitirmişti. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde uzun süredir devam eden gerginlik, 2009 yılında en kanlı dönemini yaşamıştı. Başkent Urumçi'de Uygur Türklerine ırkçı Çinlilerin saldırıları sonrası çıkan olaylarda en az 200 kişi hayatını kaybetmişti. Kültürleri, dilleri ve dinleri üzerinde Çin yönetiminin baskı uyguladığı Uygur Türkleri bölgede hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Bir ömür zulüm

Uygur Türkleri, Çin yönetiminin baskısı altında hayatta kalmaya çalışıyor. 2009'daki olaylar sırasında Uygur halkına şiddet uygulayan polis görüntüleri ekranlara gelmiş, çatışmalarda en az 200 kişi hayatını kaybetmişti. Türkçe konuşan halk, Sincan'da etnik çoğunluğu oluşturuyor. Çin resmi makamlarından gelen bilgiler 'taraflı' olduğu gerekçesiyle güvenilir bulunmuyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT