1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Diyarbakır'da kanaat önderlerinden PKK'ye çağrı: Bölgede işgalcisiniz Kürdistan'dan çıkın
Diyarbakır'da kanaat önderlerinden PKK'ye çağrı: Bölgede işgalcisiniz Kürdistan'dan çıkın

Diyarbakır'da kanaat önderlerinden PKK'ye çağrı: Bölgede işgalcisiniz Kürdistan'dan çıkın

Diyarbakır'da Kürt aydınları tarafından yapılan ortak açıklamada, "PKK, Irak Kürdistanı'nda yabancı, işgalci bir güç. Kürdistan Bölgesinin egemenliğini ve hukukunu kabul etmemesi halinde Kürdistan'dan çıkmasını talep ediyoruz." denildi.

11 Kasım 2020 Çarşamba 19:07A+A-

206 Kürt aydın ve yazardan PKK'ye çağrı: Bölgede işgalcisiniz Kürdistan'dan çıkın

PKK’nin geçtiğimiz haftalarda Irak Kürdistan Bölgesindeki Peşmerge Güçleri’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırıya tepkiler sürüyor.

Türkiye'deki Kürt aydın ve yazarlar, ortak bir açıklama yaparak PKK'nin Kürdistan bölgesinde işgalci bir varlık olduğuna dikkat çekerek bölgeden çıkması çağrısında bulundu.

Diyarbakır'da düzenlenen basın açıklamasında ortak bildiriyi yazar ve siyasetçi İbrahim Güçlü, Kürtçe okudu.

PKK'nin Peşmerge'ye saldırısından sonra, Kürdistan Federe Bölgesinde durumun çok tehlikeli bir hal aldığını belirten Güçlü, bunndan dolayı PKK karşısında net bir tutumun sergilenmesi gerektiğini ve kendilerinin de bunu ortaya koydukların söyledi.

PKK'nin dış ülkelerin gücüyle Irak'ta barındığını aktaran Güçlü, "Sömürgeci devletler, özellikle de Kürdistan Meclisi ve Hükümetinin kuruluşu, federalizmin ilanından sonra daha çok saldırganlaştılar. Kürdistan'daki egemenliği ve özgür yapıyı yıkmak için PKK'ye açık destek verdiler. PKK de, Kürdistan'da iktidarı, hukuk düzenini tanımadı. Bunun sonucunda 1992 yılında büyük bir çatışma gelişti. Bu çatışmada 3 bin 500 pêşmerge şehit oldu. Çatışma sonunda PKK, teslim oldu. Kürdistan'da ihtidan ve hukuki düzeni tanıdığını ve ona göre davranacağını kabul etti. Ama PKK daha sonra bu anlaşmaya uymadı. Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, o dönem PKK'nın bu terörist saldırısı hakkında 25 Avrupa Devletine bir rapor sundu. O zaman PKK saldırılan Kürt yurtseverleri tarafından sömürgeci devletlerin bir operasyonu olarak tanımlandı ve karşı tutum alındı. Ne yazık ki PKK, ondan sonra Irak ve Iran Devletlerinin desteğiyle Kürdistan'a tam anlamıyla yerleşti. Türk Devleti de bunu stratejik gerekçe göstererek bugüne dek Kürdistan'da 30'dan fazla askeri operasyon yaptı ve Kürdistan'da 'güvenlik bölgesi ve karakollar oluşturdu." şeklinde konuştu.

"PKK, Kürt çocuklarını ve gençlerini kaçırdı ve öldürttü"

PKK'nin, halkın üzerine baskı kurup üretim yapmalarını engellediğini söyleyen Güçlü, "PKK, Kürdistan'ın Güneyinde Bettina'n-Botan Hükümetini ve Zap Cumhuriyetini kurmakla ve bütün diğer karşı eylemleriyle, Kürdistan'daki hukuku, egemenliği, iktidarı tanımadı. Bundan dolayı Kürdistan'da birçok köyü işgal etti. Köylülerden haraç aldı. Köylülerin üretim yapmasını engelledi. Kürt çocuklarını ve gençlerini kaçırdı ve öldürttü. Kürdistan'ın iç işlerine karşı Kendine bağlı illegal ve legal örgütler kurdu. Kürdistan siyasi partilerini ve liderlerini meşru kabul etmedi. Çok iyi bilinmeli ki, PKK, Kürdistan'ın güneyinde işgalci bir güçtür. Kandil'de, Mahmur'da, Şengal'da, birçok Kürdistan köyünde yıllardır bu işgali sürdürüyor. Irak Federal Hükümeti ve Kürdistan Hükümeti, PKK ve Haşdi Şabi'nin Şengal'den diğer bölgelerden çıkması için bir anlaşma yaptılar. Fakat PKK Şengal'den çıkmamakta ısrarlı ve bundan dolayı da Kürdistan'a savaş ilan etmiş durumdadır. Pêşmerge güçlerine ve Asayiş Kuvvetlerine saldırmaktadır. Biz, PKK'nin stratejik amacını yakından ve iyi tanıyoruz. PKK, Kürdistan Federe Bölgesini ortadan kaldırmak istiyor. Kürdistan Federe Bölgesi bu aşamada bütün Kürdistan parçalarının ve dünya Kürtlerinin umudur. Onun bir zarara uğraması, bütün Kürtlerin zarar görmesine yol açar." dedi.

"PKK, Kürdistan Federe Bölgesinde yabancı, işgalci, terörist bir güçtür"

Güçlü, "Açık olan bir şey var ki, PKK, Kürdistan Federe Bölgesinde yabancı, işgalci, terörist bir güçtür. PKK, Kürdistan'ın Güneyinde, diğer Kürdistan parçalarında kendi dışındaki Kürt yurtsever parti örgütlerine, Kürt yurt severlerine uygulamakta hayli cesur davranmıştır. Bu niteliklerinden dolayı PKK ile diyalog önerisi, onun Kürdistan'daki meşruiyetini kabul etme anlamına gelir. Ayrıca tecrübeler de gösteriyor ki, PKK ile diyalog bir çare değildir. Bundan dolayı, halkamıza ve gençlerimize zarar gelmemesi, öldürülmemeleri için PKK'nin kendi isteğiyle silah bırakmasını, kayıtsız şartsız Kürdistan Federe Bölgesinin egemenliğini ve hukukunu kabul etmesini; Kürdistan Federe Bölgesinin Egemenliğini ve hukukunu kabul etmemesi halinde Kürdistan'dan çıkmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

PKK'nin silah bırakıp bölgeden ayrılması için çağrıda bulunan Güçlü, " Eğer PKK bunu yapmazsa, Kürdistan Federe Hükümeti ve Irak Federal Hükümeti, birlikte, kendi egemenliklerini sağlamak ve korumak için, her devletin kanun dışı, silahlı, işgalci güçleri tasfiye ettiği metotla, PKK ve tüm silahlı güçleri tasfiye etmelidirler. Bunun için de kamuoyuna açık bir yol haritasını dikte etmeleri gerekir. Biz bu yol haritasını destekleyeceğimizi açıkça ilan ediyoruz Tabi ki Kürdistan Federe Bölgesinde ve Irak Federal Devletinde, PKK ile ilişkili olan tüm parti ve örgütlerin ilişkilerini kesmeleri gerekir. Irak ve Kürdistan Hükümetleri PKK sorununu çözmedikleri ve PKK Kürdistan'dan çıkmadığı sürece Türk Devletinin saldırı, müdahale, operasyonlarından kurtulamazlar. Kendi egemenliklerini korumaz hale düşerler. Biz PKK içindeki silahlı Kürt gençlerine çağrı yapıyoruz ve diyoruz ki, Kürdistan'a ve Kürt milletine zarar verecek eylemlere destek vermeyin. PKK'nın, sömürgeci devletlere hizmet eden yanlış siyasetlerine karşı çıkın. Silahı bırakın." şeklinde konuştu. 

Kaynak: İLKHA

HABERE YORUM KAT