1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Diyarbakır “Vicdan Konvoyu” Yola Çıktı
Diyarbakır “Vicdan Konvoyu” Yola Çıktı

Diyarbakır “Vicdan Konvoyu” Yola Çıktı

Suriye’de Esed rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı tutulan ve işkenceye uğrayan kadınların seslerini duyurmak için organize edilen “Vicdan Konvoyu”na destek amacıyla Diyarbakır’dan bir grup gönüllü kadın Hatay'a uğurlandı.

08 Mart 2018 Perşembe 03:11A+A-

Sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde 55 ülkeden bir araya gelen kadınlar, Suriye'de savaşın başından bu yana hapsedilen ve işkence gören kadınlara dikkat çekmek için oluşturulan “Uluslararası Vicdan Konvoyu” adı altında Türkiye’nin farklı kentlerinden kadınların katılımıyla otobüslerle Suriye sınırına gitmek üzere yollara çıkıldı.

Organizasyon kapsamından Diyarbakır Vicdan Konvoyu da yola çıktı. İHH Diyarbakır Temsilciliğinin yanı sıra Özgür-Der Diyarbakır Şubesi ile Bilgi ve Erdem Vakfı’nın da destek olduğu Diyarbakır Vicdan Konvoyu, Cegerxwin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından Hatay’a uğurlandı.

vicdankonvoyu-20180307-01.jpg

vicdankonvoyu-20180307-02.jpg

vicdankonvoyu-20180307-03.jpg

Yaklaşık 100 kadının uğurlandığı Vicdan Konvoyu yola çıkmadan önce yapılan basın açıklamasıyla eylemin amacı ve hedefi hakkında bilgi verildi. Sümeyye Dikici’nin okuduğu basın açıklamasının tam metni:

‘KADINI KORU İNSANI KORU’

Mart 2011’den bu yana devam eden Suriye savaşı sırasında, 1 Milyona yakın insan hayatını kaybetmiş ve on binlerce insan hapishanelere girmiş çıkmış, bir kısmı ise halen hapishanelerdedir. Suriye insan hakları kuruluşlarının son verilerine göre tespit edilebilen tutuklanan KADIN sayısı, Mart 2011’den 2017 sonuna kadar 13.581’dir. Mart 2011’den bu yana Suriye Savaşı sırasında Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan kadın sayısı 6736’dır. Bu sayının 6319’u yetişkin 417 si kız çocuğudur. Bunlar sadece resmi cezaevlerinde tutulanlardır. Suriye’de Hapishane gibi kullanılan diğer türlü boş fabrika vb. Binalarda tutulanların sayısı ise bilinmemektedir. Bazı kadınlar hamileyken alınmış ve orada doğum yapmıştır. Bazı kadınlar çocuklarıyla alınmıştır. Bazı kadınlar ise, tutulan yerlerde tecavüze uğramış ve tecavüz sonucu olan çocuğu orada doğurmak zorunda bırakılmıştır. Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu damgalanma endişesi ve travma gibi nedenlerle cinsel şiddet vakalarının gerçekleşenden az bildirildiğini beyan etmiştir.

Suriye’deki savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulmalar, uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindedir. Bilinen tek gerçek şudur ki; Suriye Rejimi kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaş silahı olarak kullanmaktadır. Kadınlara yönelik yapılan ihlaller ve suçlar sadece rejim askerlerince değil Şebbiha adlı vb. silahlı çeteler ve terör örgütlerince de işlenmektedir.

Bizler Dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmaları için dünyaya bir çağrı olarak ‘Kadınlar İçin VİCDAN KONVOYU’nu yola çıkarıyoruz.

Amacımız;

- Kadınların, Suriye’de savaşın başından bu yana işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilikle gelen dramlarına dikkat çekmek ,

- Suriye’de savaş sebebiyle haksız bir şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak ve girişim başlatmak

- Tüm insanlığı savaşlarda kadınların korunması için etkili tedbirler almaya davet etmektir.

Her görüşten, hukukçu, akademisyen, gazeteci, ev hanımı, işkadını, sporcu, sanatçı, STK temsilcisi, aktivist, işçi, memur, öğretmen, doktor, siyasetçi vb. çeşitli mesleklerden ve 55 ülkeden sadece kadınlar olarak otobüslerle konvoy oluşturduk. 06.03.2018 tarihinde sabah basın açıklaması ile İstanbul’dan yola çıkarak sırayla İzmit, Sakarya, Ankara, Adana şehirlerinden geçen konvoy ile birlikte bizde Diyarbakır konvoyu olarak 7 Mart yani bu akşam Urfa ve Antep üzerinden Hatay’dan Suriye sınırına ulaşacağız.

 08 Mart 2018 Dünya Kadınlar Günü sabahı Suriye sınırından dünyaya sesleneceğiz. Sınırda basın açıklamamızı yaptıktan sonra bir kamp ziyaretinde Suriyeli kadınlarla bir araya geldikten sonra eylemimiz son bularak geri döneceğiz.

Diyarbakır İnsani Yardım Derneği İHH olarak Suriyeli mahpus kadınlar için yola çıkaracağımız uluslararası nitelikli ve sadece kadınlardan oluşan VİCDAN KONVOYU’na katılım ve destek sağlayan başta Özgür-der’e ve Bilgi Erdem Vakfı olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarına, resmi kurumlara teşekkür eder, memnuniyetimizi ifade ederiz.

Saygılarımızla...

Sümeyye DİKİCİ

Diyarbakır İHH

Hanım Kolları Başkanı
Vicdan Konvoyu Adına

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum