1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyanet-Sen'den Ezan Susturmaya Tepki
Diyanet-Sen'den Ezan Susturmaya Tepki

Diyanet-Sen'den Ezan Susturmaya Tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde mahkemenin verdiği ara kararla, sabah ezanlarının 3 camide hoparlörden okunmasının yasaklanması, Diyanet-Sen tarafından kınandı.

06 Kasım 2015 Cuma 14:48A+A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde rahatsızlık verdiği gerekçesiyle açılan davada, mahkemenin verdiği ara kararla, sabah ezanlarının 3 camide hoparlörden okunmasının yasaklanması, Diyanet-Sen tarafından kınandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde rahatsızlık verdiği gerekçesiyle açılan davada, mahkemenin verdiği ara kararla, sabah ezanlarının 3 camide hoparlörden okunmasının yasaklanması, Diyanet-Sen Genel Başkan'ı Mehmet Bayraktutar tarafından yapılan yazılı basın açıklamayla kınandı.

Bayraktutar açıklamasında; "Akif'in söylemiyle bu ezanlar dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde inlemeli" sözlerini bize tekrar hatırlatan bu elim olayı sendikam adına kınıyorum, bu olay aynı zamanda şehit olan mücahitlerin  emanetine ihanettir'' dedi.

“Rumların saygı duyduğu ezan sesine, Kıbrıs halkı tahammülsüz” 

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Diyanet-Sen Genel Başkanı  Bayraktutar ,”İnanç özgürlüğüne saygı, Müslümanın evrensel yapısında görünen bir durumdur. Lefkoşa'da, Girne kapısına kadar her sabah Rumların sembolü olan çan seslerine Müslümanların tahammül edebildiği, bir çok Rum'un ise ezanın sesine saygı duyduğunu duyuyor, görüyoruz. Fakat Müslüman olan Kıbrıs halkının bu tahammülsüz hareketi, çirkin ve seviyesiz bir durumu beraberinde getirmektedir. Kıbrıs sadece bir toprak parçası değildir. Aynı zamanda şehitler diyarıdır. Buradan ezana hürmeti unutan o kişilere sesleniyorum:  Onlar kime   avukatlık yaparlarsa yapsınlar, biz bu yüce dinin avukatlığını bu can bu tende olduğu müddetçe yapacağız.'' ifadelerini kullandı.

“Çanakkale ne ise Kıbrıs da odur”

Açıklamasında “Bir Müslüman için Çanakkale ne bedellerle alınmışsa, Kıbrıs da her iki kardeş toplumun verdiği karşılıklı bedellerle alınmıştır.” diyen Bayraktutar, “Bizler 74 ve öncesinde kardeşlerimizin ezanını susturmak isteyen Rumlara karşı, Mehmetçik ve Mücahitler  olarak birlikte mücadele verdik. Orada verilen bedel, bu memleketin üzerinde ebedi bayrağın dalgalanması ve ezanlarının susmaması içindi. Bu terbiyesizlik şehit olan Mehmetçiklerin ve Mücahitlerin emanetine sahip çıkamama demektir.  Bu tahammülsüzlük  hala Sultan'ın verdiği mücadeleyi hiçe saymaktır. Bu tahammülsüzlük vatan- millet- bayrak kavramını görmezden gelmektir." dedi.

“55 Yıl önce Türkiye'yi ağlatan ezanları unutmadık”

Bayraktutar açıklamasının sonunda, “KKTC'de Mahkemenin ara emrinden dolayı ezanı susturma kararı, İslam alemini derin üzüntüye sokmuştur. Bu karardan hızlı bir şekilde  vazgeçilmelidir. 55 Yıl önce Türkiye'yi ağlatan ezanları unutmadık. İlk ezanın ‘'Allahuekber''  nidasını duyan herkes, sokaklara dökülmüş, Bilal Habeşi'nin ilk ezanı gibi hasretle gözyaşı dökmüştür. Tarih bizim için bir ders, bir öğüttür.” ifadelerine yer verdi.  (İLKHA)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT