1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Dışişleri'nden ABD'nin "Afgan işbirlikçilerini Türkiye'ye getirme" planına tepki
Dışişleri'nden ABD'nin "Afgan işbirlikçilerini Türkiye'ye getirme" planına tepki

Dışişleri'nden ABD'nin "Afgan işbirlikçilerini Türkiye'ye getirme" planına tepki

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığının Afgan kabul programı ile ilgili açıklamasına tepki göstererek, "Türkiye olarak, ABD'nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz" açıklamasını yaptı.

04 Ağustos 2021 Çarşamba 01:30A+A-

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2 Ağustos’ta yaptığı Afgan göçmenlerle ilgili açıklamaya tepki gösterdi.

"Ülkemizin rızası olmaksızın ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez"

Açıklamada, şöyle denildi:

"ABD devleti, ABD merkezli STK’lar ve basın kuruluşları için çalışan Afganlar ve ailelerine yönelik göçmen kabul programı ile Afganların ABD'ye göç başvurularının bağlı oldukları kuruluşlar aracılığıyla üçüncü ülkelerden alınacağı belirtilerek, başvurular için ülkemize de işaret edilmektedir."

ABD'nin açıklamasının Türkiye'de büyük bir göç krizine sebep olacağının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Öncelikle ABD'nin açıklaması bölgemizde büyük bir göç krizine neden olacak ve göç yollarında Afganların acılarını artıracaktır. Soruna bölge ülkeleri arasında çözüm bulmak yerine ülkemizin rızası olmaksızın ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez."

"ABD, bu kişileri almak istiyorsa uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür"

Açıklamada, Türkiye'nin yeni bir göç krizini üstlenecek kapasitesinin bulunmadığının altı çizildi:

"Son 7 yıldır dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkemizin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesi bulunmamaktadır. Türkiye olarak, ABD'nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz. ABD, eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür. Ülkemiz, hiçbir durumda üçüncü ülkelerin uluslararası sorumluluklarını devralmayacak, kanunlarımızın üçüncü ülkeler tarafından kendi amaçları için kötüye kullanılmasına izin vermeyecektir. Bölgemizde üçüncü ülkelerin kararları neticesinde yaşanan göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafından üstlenilmesini kimse beklememelidir."

HABERE YORUM KAT

4 Yorum