1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Dışişleri Bakanlığı Tarık Şafii için harekete geçmelidir!
Dışişleri Bakanlığı Tarık Şafii için harekete geçmelidir!

Dışişleri Bakanlığı Tarık Şafii için harekete geçmelidir!

Mısır kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Tarık Şafii’nin hukuksuz bir şekilde Mısır’a teslim edilmesini engellemek için Dışişleri Bakanlığı devreye girmelidir.

29 Ağustos 2023 Salı 20:44A+A-

Ortadoğu ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı şahısların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri bitmek bilmiyor. Keyfi gözaltılar, işkenceli sorgular, yargısız tutuklamalar ve en temel hukuki haklardan istifade ettirmeme bunların başında geliyor. Nitekim bu durumun son örneği Tarık Şafii olayında karşımıza çıkmakta. Tarık Şafii Mısır kökenli bir Türk Vatandaşı. 2012 yılından beri Suudi Arabistan’da ticaretle uğraşıyor. Yani yıllardır bu ülkede yaşamakta. 2021 yılında ise Türkiye’deki yatırımları neticesinde vatandaş oluyor ama Suud’daki ticaretini devam ettiriyor.

20 Aralık 2022 tarihinde Suud polisinin evine yaptığı baskınla gözaltına alınıyor. Ailesine birkaç gün sonra bırakılacağı söylenmesine rağmen Dammam şehrinde cezaevinde 8 aydır tutulmakta. Eşinin girişimleri neticesinde Tarık Şafii hakkındaki suçlama zor olsa da öğrenilebiliyor. Şafii Mısır’ın Port Said şehrindeki Sisi karşıtı eylemleri desteklemekle suçlanıyor. Bu suçlamadan ötürü sınırdışı edilmek isteniyor. Lakin Tarık Şafii Türkiye CumhuriyetiVatandaşı olduğu halde Türkiye’ye gönderilmek istenmeyip Mısır’a teslim edilmek isteniyor. Kendisi basit gerekçelerle ve dosya kapsamında bulunan diğer Mısırlılarile birliktehaksız bir şekilde Mısır’a teslim edilmek isteniyor.

f7df01ed-a6d5-4f22-8264-09f70e552e80.jpg

Tarık Şafii’nin yaşadığı mağduriyeti duyurmak amacıyla Özgür-Der’i ziyaret eden eşi Şefika Şafii ve çocukları Aber, Merve, Cennet ve Ahmed Şafii bu süreçte yaşadıklarını ifade ettiler. Babalarının sağlık durumunun iyi olmadığını ifade eden çocukları, Suudlu yetkililer tarafından Tarık Şafii’nin ilaçlarının verilmediğini ve tedavisinin yapılmadığını belirterek, babalarının sağlığından endişe duyduklarını belirttiler.

Tarık Şafii’nin eşi Şefika Hanım birkaç defa Riyad’a gidip Türk Büyükelçiliği nezdinde bir vatandaş olarak yardım istemesine rağmen “elçilik kapısından içeri dahi alınmadığını” ifade ediyor. Defalarca aramalarına ve girişimde bulunmalarına rağmen elçilik görevlilerinin duyarsız tavrıyla karşılaşan aile kısa bir süre sonra sosyal medyada yaptıkları bir duyuru çalışması neticesinde ancak elçilik görevlilerine seslerini duyurabiliyorlar. Ama yine de Tarık Şafii ile ilgili olarak somut bir girişimde bulunmuş değiller. Özgür-Der yetkilileri ise Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Tarık Şafii’nin bir an önce özgürlüğüne kavuşturulup Türkiye’ye gelebilmesi için Dışişleri Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini belirterek biran önce girişimde bulunulması çağrısında bulundular.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

2 Yorum