1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Direnişin Başkenti El-Halil, Uyumuyor ve İşgalci İsrail’i Uyutmuyor
Direnişin Başkenti El-Halil, Uyumuyor ve İşgalci İsrail’i Uyutmuyor

Direnişin Başkenti El-Halil, Uyumuyor ve İşgalci İsrail’i Uyutmuyor

“Direnişin başkenti, şehitlerin kalesi veya Filistin terörünün başkenti”. Batı Şeria’nın en kalabalık ve büyük şehri Halil’e bu lakaplar veriliyor. Halil, direniş eylemlerinde bütün Filistin şehirlerini geçti.

17 Ekim 2016 Pazartesi 23:50A+A-

Kudüs bağırdığında Halil’in gençleri yardım için ayağa kalkıyor. İki şehir benzer şartları yaşıyor. İki şehir de tamamen İsrail’in kontrolü altında. İki şehirde de Filistinlilerin arasında yerleşim yerleri inşa edilmiş. Bu da silahsız Filistinliler ile silahlı yerleşimciler arasında her türlü terörün doğmasına sebep oluyor.

Halil kentinden gençler, 2015 yılında 28 bıçaklama, 8 ezme ve silahlı eylem düzenledi. 2016 yılının başından eylül ayının sonuna kadar ise 16 bıçaklama, bir ezme ve bir silahlı eylem düzenlendi. Silahlı eylem sonucunda bir yerleşimci öldü.

İsrail üzerine araştırmalar yapan merkezin müdürü Ala el-Rimavi, muhabirimize şunları söyledi: İsrail, Halil kentine bir Hamas şehri olarak bakıyor ve terörist muamelesi yapıyor. Halil kenti, işgalci İsrail’e zarar veren birçok mücahit ve şehidi barındırmıştır.

İşgalci İsrail’in Halil kentine uyguladığı toplu cezalandırmalar, bir fayda vermedi. İsrail, çok güvendiği ve muhtemel eylemcileri vazgeçirmek için dayandığı caydırıcılık gücünü kaybetti.

Esir Kulübü Halil şubesi başkanı Emced Neccar, yaptığı açıklamalarda “İsrail, intifadanın başlamasından bu yana sadece Halil kentinde 1675 genç, 9 kadın, 582 hasta ve 281 çocuğu tutukladı. İsrail hapishanelerinde 629 idari tutuklu var.” dedi.

Halil kentinden çıkanların yaptığı veya Halil’de düzenlenen eylemlerin oranı % 40. İsrail ise hala 11 şehidin naşını elinde tutuyor.

Filistin Yasama Meclisinde milletvekili olan Semire Halayika, intifadayı güçlendirmek ve devam ettirmenin halk olarak yanında durmayı, bölünmeyi bitirmeyi, İsrail güvenlik koordinasyonunu sona erdirmeyi, medya desteği sağlamayı ve birlik olarak intifadanın başardıklarını korumayı gerektirdiğini söyledi.

Halayika sözlerine şöyle devam etti: Halil; İsrail işgali, yerleşimleri ve yüzlerce kontrol ve işkence noktası ile karşı karşıya. Buna rağmen İsrail’in kalbine vurabiliyor ve acıtıyor. Halil, İsrail’in vahşi planlarına karşı durmaya devam edecektir.

Yerleşime Karşı Gençler koordinatörü İsa Amr da muhabirimize şunları söyledi: İsrail ile doğrudan sürtüşme ve çatışma, mevcut durumu değiştirmek içine tepki vermeye neden oluyor. Halil sakinlerinde milli duygular güçleniyor. Sahadaki liderlerin teşviki ile Halilli gençlerde yerleşimcileri evlerinden ve topraklarından atmak için direniş ruhu gelişti.

Amr’a göre yerleşimcilik, ırkçı ayrım düzeninin temel bir unsuru. Bu yüzden de Filistinliler ile yerleşimciler arasında sürekli olarak bir çatışma hali var. İşgal askerleri ve yerleşimciler, Filistinli gençleri mahallelerin girişinde ve evlerinde hedef alıyorlar.

Filistin Halk Özgürlük Cephesi liderlerinden Abdulalim Da’na ise eylem yapan Filistinlilerin, İsrail’in ve yerleşimcilerin Filistin halkına karşı işledikleri suçlara karşı çıktıklarını belirtti.

Eski Halil kentinin yüzölçümü bir kilometre kare. En önemli caddesi Şehitler caddesi olup 1500 İsrail askeri, 400 yerleşimciyi korumak için orda bulunuyor. Aynı caddede 7 elektornik kapı ve toplamda 121 kontrol noktası var.

Halil kentindeki eylemler, çoğunlukla Hz. İbrahim camisi yakınlarında, Şehitler caddesinde ve yerleşim yerlerinin girişleri ile askeri kontrol noktalarında oldu.

Halil kentinin nüfusu, 750 bin kişiye ulaşıyor. Bu da Batı Şeria’nın nüfusunun % 30’una denk geliyor. Coğrafi olarak yüzölçümü ise 1100 kilometre kare.   

Kaynak: Filistin Sahnesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT