1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dindar Yahudilerden Askerlik Karşıtı Eylem (FOTO)
Dindar Yahudilerden Askerlik Karşıtı Eylem (FOTO)

Dindar Yahudilerden Askerlik Karşıtı Eylem (FOTO)

Netanyahu hükümetinin getirmek istediği askerlik düzenlemesine karşı çıkan 300 bin dindar Yahudi Kudüs’te yürüdü!

03 Mart 2014 Pazartesi 17:34A+A-

HAKSÖZ-HABER

Askerlik hizmetinden muaf tutulan din eğitimi gören Yahudi gençlerinin askere alınma çabaları dindar Yahudileri sokağa döktü. 2 Mart Pazar günü bir milyon kişi çağrısıyla Kudüs’te yapılan yürüyüşe yerel yetkililerce 300 bin, organizatörlere göre ise 500 bin kişi katıldı. Bu eylem İsrailliler için son yılların en büyük eylemi.

Haredi Yahudilerin klasik kıyafetleriyle yer aldıkları eylemde katılanların birçoğu sessizce Tevrattan ayetler okuyarak ilahi müdahale için dua ettiler. Hükümet karşıtı sloganların atıldığı yürüyüş duayla son buldu.

Dindar Yahudilerin çok az bir kısmı askerlik yapıyor. Bu kişiler askeri üniformalarla mahallelerine geldiklerinde sataşmalara maruz kalabiliyorlar.

Uluslararası kamuoyunda ultra-ortodoks sıfatıyla anılan ve Heradim denilen dindar Yahudiler dini eğitim aldıkları sürece askerlikten muaf tutuluyorlardı. Netanyahu hükümetinin ekonomik gerekçelerle bu muafiyeti kaldırma çabası tepkiye yol açtı.

Muafiyet yasasının geçerliliği 2012’de son buldu. Yeni yasaya göre yaşları 18 ila 22 arasındaki tüm İsrailli kız ve erkekler geçtiğimiz yazdan başlayarak askerlik yapmakla yükümlüler.

Maliye Bakanı Yair Lapid düzenlemeyle birlikte tüm Haredi nüfusun ekonomiye katılacağını söylüyor. Silah altına alınmak istemeyen gençlerin itfaiyede, hastanelerde ya da yaşlıların kaldığı bakım evlerinde sivil hizmet yapabileceklerini söylüyor. Din adamlarının oluşturduğu konseyler ise bu yapılan düzenlemenin Tevrat öğrenimini sabote etmek olduğunu savunuyorlar.

Askerlik tartışması Siyonist devlet içinde dindar ve laik ayrışmasının en net biçimde açığa çıktığı bir gündem maddesi oluşturmakta. 

Foreign Policy’den Çeviren: Hasan Soylu / Haksöz-Haber 

israil-dindar-yahudiler-askerlik-protestosu01.jpg

israil-dindar-yahudiler-askerlik-protestosu04.jpg

israil-dindar-yahudiler-askerlik-protestosu02.jpg

israil-dindar-yahudiler-askerlik-protestosu03.jpg

israil-dindar-yahudiler-askerlik-protestosu05.jpg

HABERE YORUM KAT