1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Din Dersleri Kaldırılıp, Yerine Milliyetçilik Dersleri Konuldu
Din Dersleri Kaldırılıp, Yerine Milliyetçilik Dersleri Konuldu

Din Dersleri Kaldırılıp, Yerine Milliyetçilik Dersleri Konuldu

Meşru olamayan Suriye Eğitim Bakanlığı aldığı kararla tarih kitaplarındaki ‘Osmanlı tarihi’ bölümünü değiştirdi. Bu kararla, kitaplarda bugüne kadar ‘fetih’ olarak yer verilen Osmanlı sultanlarının galip geldiği savaşlara artık ‘istila’ denilecek!

09 Ağustos 2016 Salı 18:29A+A-

Suriye halkının katili Beşar Esad’ın emriyle 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında Suriye’de ilk, orta ve yüksek öğretimde okutulan tarih kitapları yeniden yazıldı. Suriye Talim ve Terbiye’nin yeniden yazdığı tarih kitaplarında “Osmanlı Tarihi” bölümü tamamen değiştirildi.

Suriye’de kitaplarda artık Fatih Sultan Mehmed’den sadece ‘II. Mehmed’ olarak söz edilecek. 1453’te çağ açan İstanbul’un fethi ise Suriye’deki okullarda “istila” diye öğretilecek. “Osmanlı, Balkanlar’ı fethetti” ibaresi de “Osmanlı Balkanlar’a girdi” ibaresiyle değiştirildi.

DİN DERSLERİ KALDIRILDI

28 Temmuz’da alınan kararla Suriye’deki eğitim müfredatından din dersleri de kaldırıldı. Yerine Suriye milliyetçiliğini aşılayacak vatandaşlık derslerinin konması kararlaştırıldı.

Şam Müftüsü Ahmet Bedreddin, 2013’ten beri din derslerinin kalkması, yerine vatandaşlık derslerinin getirilmesi gerektiğini savunuyordu. Suriye eğitimindeki bu radikal değişimin arkasında ise Rusya’nın olduğu iddia edildi.

Özellikle din ve tarih eğitimi alanındaki değişikliklere Rusya ve Suriye’nin birlikte hazırladığı yeni eğitim politikasının neden olduğu ileri sürüldü. Hazırlanan politikaya göre ders kitaplarında “Din, Allah ve Arabiye (Arap Birliği’ni hatırlatan Arap bölgesi, toprağı) ibareleri kullanılmayacak. Ülkenin ‘Suriye Arap Cumhuriyeti’ olan adı, ‘Suriye Cumhuriyeti’ olarak değiştirilecek

Kaynak: Yeni Akit

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum