1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Devletin market zinciri açması nasıl bir görüntü ortaya çıkartacak?
Devletin market zinciri açması nasıl bir görüntü ortaya çıkartacak?

Devletin market zinciri açması nasıl bir görüntü ortaya çıkartacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatiflerinin market zinciri kuracağını açıkladı.

04 Ekim 2021 Pazartesi 15:57A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de artan enflasyon başta dar gelirli aileler olmak üzere herkesi derinden etkilemeye başladı. Siyasetin buna bir çözüm bulma arayışında olduğu aşikar ancak ne kadar doğru politikaların uygulandığı şüpheli!

Geçtiğimiz senelerde yine gündemde olan fiyat artışına karşı -o dönemki seçimleri de düşünerek- tanzim satış noktaları uygulamasını başlatan cari hükümet şimdi de market zinciri kurmaya hazırlanıyor.

Tarım Kredi Kooperatifince Kısıklı'da açılan satış mağazasına uğrayıp alışveriş yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde ilk etapta bin adet Tarım Kredi Kooperatiflerine ait marketin kurulacağını duyurdu. "Tarım Kredi Kooperatiflerimizin gördüğünüz gibi buradaki market gerçekten çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, fiyatlar noktasında gayet uygun. Gerçekten vatandaşlarımızın kesesine uygun fiyatların uygulandığı bir yer. Bunların süratle çoğaltılması noktasında Tarım Kredi Kooperatiflerine verdiğimiz talimatlar var. Tabii süratle 500 metre kareden olmak üzere, Türkiye genelinde ilk etapta bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik. Bunları süratle çoğaltacağız. Ve böylece vatandaşlarımıza ucuz ve kaliteli ürünü ulaştırmanın ve piyasayı balanse etmenin inşallah gayreti içerisinde olacağız. Şu anda da bizzat buradan yaptığım alışverişle bunu gördüm ve bundan dolayı da mutluyum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri tanzim çadırlarını akıllara getiriyor ister istemez. Öncelikle tanzim satış noktalarının hem ekonomik hem siyasi olarak ne kadar verim sağladığı oldukça tartışmalı bir konu. Tanzim çadırlarıyla ortaya çıkartılan görüntü her zaman yerilen “eski Türkiye” fotoğrafını hatırlatan problemli bir propaganda diline işaret ediyordu.

Bir zamandır AK Parti’nin politika üretme noktasında yaşadığı perspektif sığlaşması tanzim çadırlarından yeterli dersin çıkartılmadığını ortaya koyuyor. Eğer öyle olsaydı Tarım Kredi’ye market zinciri açma işine girilmezdi herhalde!

Bu noktada devletin market zinciri kurmasının temel sebebi ise fiyat artışından BİM, ŞOK, A101 gibi marketlerin sorumlu tutulması. İlk bakışta bile sorunun kökenine dair oldukça hatalı bir değerlendirme gibi gözüken bu çıkarım ya doğru değilse ne olacak? Tarım Kredi’nin marketler zinciri de tanzim çadırları gibi "kötü bir anı" olarak tarihe mi karışacak?

HABERE YORUM KAT

15 Yorum