1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Devlet Vatandaşını mı Koruyacak, Milyar Dolarlık Şirketleri mi?
Devlet Vatandaşını mı Koruyacak, Milyar Dolarlık Şirketleri mi?

Devlet Vatandaşını mı Koruyacak, Milyar Dolarlık Şirketleri mi?

Osman Gazi köprüsüne yaptıkları zam, döviz kurundaki artışı sollamış olmasına rağmen, işletmeci firma, göğsünde yumuşattığı topu usta bir şekilde devlete atıyor.

06 Ocak 2019 Pazar 17:13A+A-

Rasim Bolbol, Yeni Akit gazetesindeki yazısında Osman gazi köprüsüne yapılan fahiş zammı yorumluyor:


Türkiye’de devlet-birey ilişkileri konusunda büyük bir paradoks yaşanıyor. Devlet vatandaşını koruma konusunda hassasiyet göstereceğine, vatandaş kendisini devletten korumaya gayret ediyor.

Bu, tabii ki geçmişten tevarüs ettiğimiz bir sorun. AK Parti iktidarıyla birlikte, bu sıkıntının ortadan kaldırılmasına yönelik pek çok adım atılmasına rağmen, hâlâ tam anlamıyla başarılı olunduğunu söyleyemeyiz.

Evet, her şey değişiyor, lakin kafalar yeterince değişmediği için vatandaşın haklarını koruma konusunda istenilen ölçüde yol kat edilemiyor.

¥

Dilerseniz, ne demek istediğimizi güncel bir örnekle izah etmeye çalışalım…

Biliyorsunuz, Osman Gazi Köprüsü ve bağlantı otoyol geçiş ücretlerine yılbaşında fahiş oranda bir zam yapıldı. Diğer köprü ve otoyol geçişlerinde artışa gidilmezken, Osman Gazi’de geçen yıl 71,75 TL olan otomobil geçişi, birden 103,05 TL’ye çıkartılıverdi. 

Yüzde 43,6’lık bir zam söz konusu... 

Peki, böylesine yüksek oranda bir zammın gerekçesi ne olabilir?

Osman Gazi Köprüsü’nün işletmecisi olan Otoyol A.Ş.’nin genel müdürü Bülent Esendal’a göre sebep belli: Döviz kurundaki artış... 

Kendisi, Osman Gazi Köprüsü’nün yap-işlet-devret projesi kapsamında bulunduğunu, bu kapsamdaki köprü, otoyol ve tünel geçiş fiyatlarının da devletle projeyi alan şirketler arasında imzalanan sözleşmelere göre belirlendiğini söylüyor. Yani açık açık “Bizim zamla bir alakamız yok, sadece sözleşmeyi uyguluyoruz” diyor.

Hülasa, yaptıkları zam, döviz kurundaki artışı sollamış olmasına rağmen, işletmeci firma, göğsünde yumuşattığı topu usta bir şekilde devlete atıyor. Elindeki “kapı gibi(!)” sözleşmeyi öne sürüp, bir anda işin içinden sıyrılıveriyor.

Eee, haksız da değiller hani... Yukarıda da dedik ya, vatandaşını korumak devletin asli görevidir. Devlet bu konuda gerekli özeni göstermediği takdirde, meydan da işte böylelerine kalır.

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum