1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Derin Yapı' Çözüm Ortamını Sabote Ediyor
Derin Yapı Çözüm Ortamını Sabote Ediyor

'Derin Yapı' Çözüm Ortamını Sabote Ediyor

Kemal Burkay: 'Derin yapı' barış ortamını sabote ediyor. İsveç'te yaşayan Kürt aydın ve siyasetçi Kemal Burkay, Hakkâri'deki katliamı direkt olarak PKK'nın yapmış olmasını inandırıcı bulmadığını söyledi.

19 Eylül 2010 Pazar 09:23A+A-

9 kişinin öldüğü saldırıyı, PKK'yı maşa olarak kullanan 'derin yapı'nın düzenlediğini iddia eden Burkay, "Amaç, referandum sonrası yumuşama ortamını sabote etmek, demokrasi ve Kürt sorununun çözümü yönündeki muhtemel olumlu gelişmeleri engellemek ve her şeye rağmen süreci durdurmak, tersine çevirmek." dedi.

Bazı haberlerde, polis tarafından takip edilen KCK üyelerinin olay bölgesindeki milisleri telefonla arayarak, "Bırakılan asker çantasını ön plana çıkarın, provokasyonu sahiplenin!" dediklerine işaret eden Burkay, "Eğer bu çantalar, PKK timi tarafından eylemi askerlere yıkmak için bırakıldıysa, onlara telefon etmeye gerek yok. Hele hele 'provokasyonu üstlenin' demek saçmadır. Provokasyonu üstlenecek olan, oraya neden asker çantası bıraksın ve onu öne çıkarsın?" ifadelerini kullandı. "Belli ki provokasyonu birileri yaptı ve onu, aynen Reşadiye, İskenderun ve benzer örneklerde olduğu gibi PKK'nın üstlenmesini istedi." diyen Burkay, eylemi kimin yaptığından öte, niçin yapılmış olunduğunun araştırılması gerektiğini vurguladı.

Bunun, bölgede cereyan eden ilk provokatif eylem olmayıp, uzun bir zincirin yeni bir halkası olduğunu dile getiren Burkay, referandum öncesi iki imamın öldürülmesi ve bayram öncesi 9 PKK'lının imha edilmesi gibi olaylara atıfta bulunarak, "Kamuoyunun tercihi 'evet'ten 'hayır'a çevirmek isteniyordu." dedi. Referanduma rağmen eylemlerin durmadığını ve daha birkaç gün önce Şemdinli'de polis karakoluna roket atıldığını ileten Burkay, "Son olarak bu katliam sahnelendi. Bunu başka eylemlerin izlemesi sürpriz olmaz." dedi.

"Belli ki bu eylemleri planlayanlar her kim ise ki ben aynı merkez olduğu kanısındayım, bu gerilimden bir şeyler bekliyor. diyen Burkay şöyle devam etti: "Amaç, referandum sonrası yumuşama ortamını sabote etmek, demokrasi ve Kürt sorununun çözümü yönündeki muhtemel olumlu gelişmeleri engellemek ve her şeye rağmen süreci durdurmak, tersine çevirmek." Burkay, çözümün püf noktasının, "silahların karşılıklı susması ve soruna barışçı bir ortamda diyalog yoluyla çözüm aranması" olduğuna vurgu yaparak, yumuşama ortamının sabote edilmemesi için herkesi göreve çağırdı.

RAMAZAN KERPETEN / ZAMAN

HABERE YORUM KAT

1 Yorum