1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Deprem hüznü ‘Teskin’ ezgisinde
Deprem hüznü ‘Teskin’ ezgisinde

Deprem hüznü ‘Teskin’ ezgisinde

Mehmet Ali Aslan, Allah Resulü’nün (s), ölüm döşeğindeki oğlu İbrahim için gönlünden dökülen sözcüklere referansla 6 Şubat depremi için yeni bir ezgi yaptı.

11 Mart 2023 Cumartesi 14:06A+A-

HAKSÖZ-HABER

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan büyük yıkım sonrasında yaralar sarılmaya çalışılıyor. Yaraların sarılmasına mütevazı bir katkı olabilir düşüncesiyle Mehmet Ali Aslan da ağıt hissiyatında yeni bir ezgi yaptı. Grup Yürüyüş solisti Aslan, “Teskin” adını verdiği ezgiyi YouTube kanalından yayınladı.

“Deprem için beste yapacak mısın?” diye soran arkadaşlara “Hayır” diye cevap verdiğini belirten Mehmet Ali Aslan, “Açıkçası deprem bölgesindeyken psikolojik olarak müzikle bağımı koparmış gibi hissediyordum. Şarkı yapma düşüncesi oldukça bayağı görünüyordu. Hem yaşanan acıları anlatabilecek ne bir kelime ne bir melodi vardı.” dedi.

Bu süreçte zihninde hep küçük oğlu İbrahim ölüm döşeğindeyken sevgili Peygamberimizin (s) yanaklarından süzülen gözyaşı ve dilinden dökülen  “Göz yaşarır, kalp hüzünlenir. Biz ancak Rabbimizin razı olacağı sözleri söyleriz. Ey İbrahim! Seni kaybetmekten dolayı gerçekten üzgünüz.” şeklindeki cümlelerin olduğunu ifade eden Aslan, zamanla bu sözlerin melodiye dönüştüğünü ve böylece eseri tamamlamaya karar verdiğini söyledi. Eserin sözlerini şair Ali Emre ile de çalışan Aslan, “Bu veçhile istedim ki Rabbimizin göğüslerimize inşirah gibi inen ‘İnnallâhe me’as-sâbirîn / Allah sabredenlerle beraberdir.’ beyanını bu mütevazı eserle de hatırlatmış olalım. Az da olsa virane gönülleri teskin etmeye vesile olur belki.” dedi.

 

https://www.youtube.com/watch?v=IRXIhScGspE

 

TESKİN

Göz yaşardı kalp üzüldü

İsyan değil hüzündendir

Bir göz ağlarken diğeri gülmez

Bu keder cümlemizindir

 

Dili tutuk dibi derin

Şu acıdan denizlerin

Gök çatlasa yer yarılsa

İnnallâhe me’as-sâbirin  

 

Umutla dolaşan sesler

Yankılanır şehir şehir

Karanlığı yaran seher

Cennete bir yol verir

 

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum