
‘Delta Sheet’ Bombaları Tanıdık Çıktı!
Poyrazköy’deki kazılarda, Türkiye’nin adını 1990’daki Bahriye Üçok suikastında duyduğu ‘Delta Sheet’ adlı kağıt bomba ile 900 keskin nişancı mermisi bulundu.
Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçen krokiler ışığında Poyrazköy'de yapılan kazılarda Bahriye Üçok suikastında kullanılan 10x15 cm ebadında "Delta Sheet" olarak adlandırılan kağıt bomba bulundu. Mahkemenin izin vermesi durumunda kazılara devam edeceği açıklandı.
İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan askeri casusluk soruşturmasında Gölcük Donanma Komutanlığı'nda arama yapıldı. Arama sırasında bir odada özel bölüm yapılarak saklanan sekiz çuval belge ele gerildi. Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin incelediği belgeler arasında üzeri işaretlenmiş çok sayıda harita ve kroki tesbit edildi.
Bunun üzerine harekete geçen ekipler, daha önce de kazı çalışmalarıyla gündeme gelen Poyrazköy'de yeni bir arama çalışması başlattı. Poyrazköy Keçilik Mevkii Çınar Yolu üzerinde beş gün boyunca süren ve önceki gün biten kazı çalışmalarında polisin daha önce hiç karşılaşmadığı mühimmatlar bulundu.
Plastik patlayıcı ve mermiler
Ele geçirilen mühimmatlar ise şöyle:
» 900 adet 5.56 mm çapında tabanca mermisi
» 1200 adet 9 mm çapında tabanca mermisi
» 150 gram tahrip gücü yüksek C4 plastik patlayıcı
» 30 cm'lik saniyeli fitil
» Bomba yapımında kullanılan 20 cm korteks fitil
» 10 x 15 cm ebadında "Delta Sheet" ibareli kağıt bomba
Keskin nişancı mermisi
Polis ekipleri, 5.56 mm çapındaki tabanca mermisi ile ilk kez karşılaştı. Bu mermilerin keskin nişancılar tarafından kullanıldığı belirlendi. Ele geçen mühimmatlar arasında en dikkat çekeni ise daha önce Doç. Dr. Bahriye Üçok suikastında kullanılmasıyla bilinen "Delta Sheet" ibareli kağıt bomba oldu. Polis ekipleri, ele geçen muhimmatı inceliyor.
MİT, Üçok'a 'kağıt bomba' eğitimi vermişti
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi olan eski milletvekilli Doç. Dr. Bahriye Üçok, sık sık laiklik, kadın hakları ve "irtica" tehlikesi üzerinde duruyordu. Bu nedenle "laikliğin savunucusu ilahiyatçı" olarak tanınıyordu.
6 Ekim 1990'da Ankara'nın Çankaya İlçesi'ndeki Köroğlu Caddesi'nde bulunan evine Ekspres Kargo tarafından ulaştırılan ve gönderici olarak İlmi Araştırmalar Vakfı'nın göründüğü kitap paketini açmaya çalışırken meydana gelen patlamada ağır yaralanmıştı. Hacettepe Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne kaldırılan Üçok, aynı gün saat 20.00 sıralarında hayatını kaybetmişti. Üçok'u ölüme götüren paketin içine "Delta Sheet" adı verilen kağıt bomba yerleştirildiği açıklanmıştı.
'Kargocu kız' kayıplara karıştı
Üçok'un hayatına mal olan bombalı paket, İstanbul'da Ekspres Kargo'nun Perşembe Pazarı Şubesi'nden postalanmıştı. Paketi teslim alan isim ise Gülay Calap adlı bir kargo görevlisiydi. O günlerde "Kargocu kız" olarak anılan 1970 doğumlu Gülay Calap, Üçok gibi Trabzon doğumluydu. Aynı zamanda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde okuyan Calap, ifadesinde paketi getirenlerin eşkallerini verdi, robot resimler çizildi. Ardından da kayıplara karıştı. Gülay, yıllar sonra 16 Ocak 1994 günü ise İzmir'de Türkiye Devrimci Halk Partisi İzmir sorumlusu olarak gözaltına alındı. Mahkeme, Calap'ı 22 yıl altı ay hapis cezasına çarptırdı. Calap, 12 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.
Koman'ın sözleri
Dönemin MİT Müsteşarı Teoman Koman, bazı gazetecilere brifing verirken, Bahriye Üçok cinayeti için şunları söylemişti: "Aslında biz bu konuda istihbaratı almış, Bahriye hanımı bombalı paket tesbiti konusunda eğitmiştik ama yine de kurtaramadık."
(Taraf)
HABERE YORUM KAT