1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Davutoğlu'ndan zam tepkisi: Buna harç değil haraç denir
Davutoğlu'ndan zam tepkisi: Buna harç değil haraç denir

Davutoğlu'ndan zam tepkisi: Buna harç değil haraç denir

Vergi, harç ve cezalara yüzde 36,20 zam yapılmasına tepki gösteren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu "Buna harç değil haraç denir!" dedi.

27 Kasım 2021 Cumartesi 14:00A+A-

2022'deki vergi, harç ve cezalara uygulanacak zam oranları Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği'yle belli oldu. Buna göre, 2021 yılında 9,11 olan yeniden değerleme oranı bu yıl yüzde 36,20 oldu. Pasaport harcından ehliyete, motorlu taşıtlar vergisinden trafik cezalarına kadar pek çok vergi kalemi yüzde 36,20 oranında artacak.

Hem 2021 yılına ait son geçici vergi dönemi için hem de 2022 yılı için geçerli olacak artışa göre; pek çok vergi kalemi, resmî harçlar ve Damga Vergisi ile trafik para cezaları, değerli kâğıt bedelleri yüzde 36,20 artacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu rakamı düşürme ve artırma yetkisi bulunuyor. Ancak değişiklik olmaması durumunda yeni yılda Motorlu Taşıtlar Vergisi, ehliyet ile pasaport harçları ve trafik cezaları bu oranda artış gösterecek.

Buna göre 2 bin 6 TL olarak tahsil edilen yurt dışından getirilen telefon harcı 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren 2 bin 737 liraya yükselecek.

Resmi Gazete'de karar şu ifadelerle yer aldı:

"Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup, bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilmesi gerekmektedir. Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranı 2021 yılı için yüzde 36,20 olarak tespit edilmiştir. Bu oran, aynı zamanda 2021 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacaktır. Öte yandan, bu konuda daha önce yayımlanmış olan Tebliğler de yürürlükte bulunmaktadır. Tebliğ olunur."

DAVUTOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ

Vergi, harç ve cezalara yüzde 36,20 zam yapılmasına tepki gösteren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu "Buna harç değil haraç denir! Madem enflasyon yüzde 19.95 harçlara niye yüzde 36.20 zam yaptınız? Memura, emekliye yaptığınız zam, asgari ücret ortada! Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorsunuz" dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT