1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu'ndan Başkanlık Sistemine Güçlü Destek
Davutoğlu'ndan Başkanlık Sistemine Güçlü Destek

Davutoğlu'ndan Başkanlık Sistemine Güçlü Destek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ile bu konuda en ufak tartışması olmayacağını söyledi, "Başkanlık sistemi öncelikli, bizim bu sistem tartışmasını yapmamız lazım" dedi.

05 Şubat 2015 Perşembe 01:10A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu Kanal 7'de katıldığı programda, başkanlık sistemi tartışmalarına değindi. 

Davutoğlu, "Bu seçim kampanyasında halkın önüne çıkıp oy isteyecek kişi olarak benim hedefim, anayasayı değiştirecek çoğunluğun sağlanması" dedi.

Mevcut sistemin tıkandığını belirten Davutoğlu şunları söyledi:

"Parlementer sistem de, başkanlık sistemi de, hepsi demokrasi içindeki sistemlerdir. Otoriter bir rejim çıkacaksa bu parlamenter sistemden de çıkabilir. Önemli olan zihniyettir. Özgürlükçü bir zihniyet gelişmişse başkanlık sistemi de özgürlükçü ve demokratik olur. Başkanlık sitemi totaliterdir, parlamenter sistem demokratiktir demek siyaset bilimi açısından cehalettir."

"Öyle bir kanaat var ki sanki Türkiye’de parlamenter sistem çok iyi işliyordu. Zamanında parlamenter sistemde sıkıntı çeken herkes bu başkanlık fikrini savundu, Özal da savundu, Erbakan da savundu."

"Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konuda en ufak bir tartışmamız olmaz. Gelinen noktada sistem işlemiyor."

Erdoğan'ın halkın oyuyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı olduğunu hatırlatan Davutoğlu şöyle devam etti:

"Sistem bir kişi için yapılmıyor. Bir kere yapıldığında 50 yıl 100 yıl işlesin diye yapılıyor. Öyle bir sistem kuralım ki hem ihtiyaçlara cevap versin, hem geçmişteki zorluklardan kurtarsın. Hem de ülkenin siyasi kültürünü yansıtsın. Başkanlık sistemi öncelikli, bizim bu sistem tartışmasını yapmamız lazım. Biz bu konuda dogmatik değiliz. Burada herkesin eteğindeki taşı ortaya koyması, seçilmiş bir cumhurbaşkanı gerçeğiyle bu sistem tartışmasını yapmamız lazım."

HABERE YORUM KAT