Dün Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nın bakanlar düzeyindeki 8. toplantısı ile çevre faslı açılırken, Türkiye böylece 33 fasıldan 12'sinde müzakereleri başlatmış oldu. Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Dönem Başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye bölgede önemli bir ülke olduğu için sadece çevre faslını değil, Afganistan'dan Ortadoğu sürecine kadar çeşitli konularda konuştuklarını söyledi.
Çevre faslının açılmasının, Türkiye'nin önemli adımlar attığının ve ilerlediğinin kanıtı olduğunu belirten Bildt, bu faslın çok karmaşık olduğunu, bu nedenle de bunun başlı başına Türkiye'nin ilerlediğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Bir soru üzerine vize konusuna da değindiğini açıklayan Bildt, göç ve vize konularının son derece önemli konular olduğunu, şu an için vize konusunda Türkiye'ye yönelik yeni bir uygulama olmadığını ifade etti. Bildt, ilerleyen zamanda gerekli düzenlemelerin yapılacağına inandığını da belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Sırbistan, Makedonya ve Karadağ'a vize verilmesi konusunda Türkiye'nin herhangi bir itirazı olmadığını, bunu doğru bulduklarını; ancak müzakere sürecinde dahi olmayan ülkelere bu kolaylık sağlanırken, müzakere eden bir ülke konumunda olan Türkiye'nin bu uygulamadan faydalanamayacağının herhangi bir mazereti olmadığını söyledi. Davutoğlu, "Biz Shengen ile gereken ne tür teknik altyapı varsa hepsini yerine getirmeye ve istenen tüm kriterleri karşılamaya hazırız. Biyometrik pasaport olsun, sınır kontrolü olsun, diğer ülkelerin aldığı her türlü önlemi Türkiye de alabilir. Biz bunu gerçekleştirdikten sonra vize kolaylığının sağlanmasının başka mazereti olamaz" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "AB ile vizesiz seyahat için batı balkan ülkelerinden istenen tüm teknik hazırlıkları kısa sürede tamamlayacağız. Buna rağmen Türk vatandaşlarına AB vizesi kalkmazsa, çifte standart olur" dedi.
Davutoğlu'ndan sonra konuşan Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise kriterlerin belli olduğunu ve Türkiye'nin bu kriterleri yerine getirir getirmez konseyin Türkiye'ye de aynı kolaylıkları sağlayacağına inandığını söyledi. Toplantıda AB yetkilileri, Türkiye'nin çevre faslını açmasını, böyle komplike bir fasılda ilerleme sağlamış olmasını Türkiye'nin iradesini ve yeterliliğini gösterdiği konusunda hemfikir oldu.