1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: “Filistin Devletini Tanıyın!”
Davutoğlu: “Filistin Devletini Tanıyın!”

Davutoğlu: “Filistin Devletini Tanıyın!”

Davutoğlu, Mısırlı ve Filistinli mevkidaşları ile uluslararası topluma "Filistin devletini tanıyın" çağrısı yaptı.

10 Kasım 2012 Cumartesi 13:13A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısırlı ve Filistinli mevkidaşları ile Ankara Palas Otel'den uluslar arası topluma "Filistin devletini tanıyın" çağrısı yaptı. Davutoğlu, Filistin'in BM'deki statüsünün 'gözlemci'den 'gözlemci devlet'e çıkarılmasını istedi.

Davutoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamal Amr ve Filistin Dışişleri Bakanı Nebir Maruf, Ankara'dan Filistin için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Bakan Davutoğlu, Filistin'e en azından BM'de gözlemci statüsü verilmesi gerektiğini kaydederek 'Böylece Filistinliler de uluslar arası toplum içinde kendi yerlerini alabilecekler' dedi.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Maruf'un, Mısır Dışişleri Bakanı Amr, ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki'nin Ankara'ya yaptığı ziyaret sebebiyle verdiği resepsiyona katılan Davutoğlu, Filistinlilerin bağımsızlığını ilan etmesi konusunda, 'Filistinliler bu hakkı çoktan kazandılar çünkü Birleşmiş Milletler(BM) tarafından, uluslar arası kuruluşlar tarafından verilmiş sözler var' diye konuştu.

FİLİSTİN'İN HAKKI YOK

Filistin sorununun çözümü noktasında Oslo sürecini, dolaylı arabuluculuk gibi yolların denendiğini hatırlatan Davutoğlu, "Ama sonuç ne oldu, Filistinlilerin hala meşru bir yönetim hakkı yok. Batı Şeria'daki Filistinliler kendilerine bu yollardaki kontrol sebebiyle baskı altında hissediyorlar. Kudüs ise Filistin'in bir parçasıdır ve olmaya devam edecektir. Orada Filistinlilerin hiçbir hakları yok ve sürekli bir kuşatma halindeler' diye konuştu. Filistin sorununun çözülmesi için yeni bir dönem başlatılması çağrısında bulunan Davutoğlu, 'Bugün ihtiyacımız olan, 1947'de Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan taahhütlerin yerine getirilmesi' dedi.

TEMEL SORUN ÇÖZÜLMELİ

Davutoğlu, 'Eğer istikrarlı ve refah içinde olan bir Ortadoğu istiyorsak, bütün sorunların temelinde Filistin sorunu yatıyor" diyen Davutoğlu, en merkezi konunun Filistin meselesi olduğunu söyledi. Davutoğlu, 'Eğer Filistin sorunu çözülürse ve Filistin devleti tanınırsa, iki devletli bir çözüm olursa bölgemizde bir umut yeşerecektir' dedi.

HEPİMİZİN AYIBI OLUR

Tahrir Meydanı'nda toplanan Mısır halkı gibi Filistin halkının da onurlu bir yaşam istediklerini söyleyen Davutoğlu, "Onur, onur, onur… Ve aynı zamanda uluslar arası toplumun saygısını talep ediyorlar. Biz Filistin'in bu haklı talebini destekleyen tüm ülkelerle omuz omuza yürüyeceğiz. Bu uluslar arası toplum için, hepimiz için, küresel aktörler için ve bölgedeki ülkeler için bir test olacak, bir sınav olacak. Umarım hepimiz sınavı geçebileceğiz. Eğer geçemezsek hepimizin ayıbı olacak' diye konuştu. Davutoğlu, Türkiye'nin BM nezdinde Filistin'i desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Mısır'dan gerçekçi formül çağrısı

Mısır Dışişleri Bakanı Amr, Filistin meselesinin Arap, bölgesel ve hatta küresel siyasi gündemin ezeli bir sorunu olmaya devam ettiğini söyledi. Resepsiyondaki konuşmasında Mısır'ın Filistin davasına her türlü desteği sağlamayı kendine görev edindiğine değinen Amr, 'Mısır, bu desteğe ve Filistin'in BM bünyesinde statüsünü yükseltmeye yönelik girişimlerine gönülden destek vermeye devam edecektir' dedi. Amr, Mısır olarak İsrail işgaline son verecek kapsamlı ve gerçekçi bir vizyona sahip bir formül üretilmesi ve Filistin halkının meşru haklarını sonunda elde etmesi için uluslararası kamuoyunun bütün aktörlerine çağrıda bulunduklarını da kaydetti. Resepsiyona, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de katıldı.

 

HABERE YORUM KAT