1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Davutoğlu: Fidan'la Beraber Tümgeneral Mehmet Dişli’yi Emekliye Sevk Etmek İstedik
Davutoğlu: Fidan'la Beraber Tümgeneral Mehmet Dişli’yi Emekliye Sevk Etmek İstedik

Davutoğlu: Fidan'la Beraber Tümgeneral Mehmet Dişli’yi Emekliye Sevk Etmek İstedik

Ahmet Davutoğlu, “Başbakan olduğum dönemde ben ve Hakan Fidan (YAŞ’da) ısrar ettik; ama darbe girişiminde Genelkurmay’da tutuklanan Mehmet Dişli son anda emekli edilmedi” ifadeleriyle 15 Temmuz'a ait çarpıcı değerlendirmelerde bulundu

23 Mayıs 2020 Cumartesi 02:16A+A-

HAKSÖZ HABER

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Başbakan olduğum dönemde ben ve MİT Başkanı Hakan Fidan (Yüksek Askeri Şurası’nda) ısrar ettik; ama darbe girişiminde Genelkurmay’da tutuklanan Mehmet Dişli son anda emekli edilmedi” ifadeleriyle 15 Temmuz sürecine ait çarpıcı değerlendirmelerde bulundu

Akit TV’de Özel Yayın’a konuk olan eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu AK Parti’de görev aldığı dönemi, ayrılış sürecini ve Gelecek Partisi’nin kuruluş sürecine ilişkin değerlendirmelere bulundu. Fatin Dağıstanlı’nın moderatörlüğünde gazeteciler Ali İhsan Karahasanoğlu, Muharrem Coşkun ve Kenan Alpay’ın sorularını cevaplandırırken FETÖ ve 28 Şubat sürecine ait bazı bilgileri ilk defa kamuoyu önünde açıkladı.

Kenan Alpay’ın TSK içindeki FETÖ’cü yapılanma ve 28 Şubat sürecine ilişkin bir değerlendirme yapması için Ahmet Davutoğlu şu şekilde iki soru sordu: “Dışişleri Bakanı ve Başbakan olduğunuz dönemde TSK ile yakın çalışma içinde oldunuz. Zannediyorum Suriye’ye yönelik ilk askeri operasyon da sizin döneminizde oldu. O dönemde Ordu içindeki Fethullahçı yapıya ait işaretleri gördünüz mü? Akın Öztürk, Mehmet Dişli, Mehmet Partigöç gibi isimlerin terfi almalarıyla ilgili önünüze herhangi bir bilgi geldi mi önünüze? Bu isimlerle ilgili olumlu veya olumsuz bir kanaat belirttiniz mi? Başbakan olduğunuz dönemde Fethullahçılarla ilgili nasıl bir bilgiye ve tavra sahiptiniz?

İkinci olarak AK Parti’nin kurucu değerlerinden uzaklaştığı, aşırı milliyetçi ve devletçi bir söyleme savrulduğu yönünde ağır eleştiriler yapıyorsunuz. Hukuk, temel haklar ve özgürlükler siyasetinden uzaklaşıp MHP ve Vatan Partisi’ne paralel bir çizgiye savrulduğunu, 28 Şubat aktörleriyle yan yana durduğunu iddia ediyorsunuz. AK Parti ve CB Erdoğan neden kendisini yükselten kurucu değerlerden uzaklaşıp MHP veya 28 Şubat aktörlerinin etkisi altına girsin?

FETÖ İçin İki Kademeli Tasfiye Planı Hazırladık

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Başbakan olduğu dönemde Ağustos 2015 Yüksek Askeri Şûrası’na başkanlık yaparken, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin kilit isimlerinden biri olarak Genelkurmay’da tutuklanan eski Tümgeneral Mehmet Dişli’nin MİT’ten gelen raporlar doğrultusunda emekliliğe sevk edileceği yönünde karar alındığını fakat kararın son anda uygulanmadığını açıkladı. Davutoğlu emekliliğe sevk konusunda MİT Başkanı Fidan ile ortak kanaat taşıdıklarını vurgularken şu ifadeleri kullandı:

 “Ağustos 2015 YAŞ’ına giderken MİT Müsteşarı titiz bir çalışma ile liste sundu. Bunların tasfiyesini iki kademeli olarak yapalım dedik. O dönem sayın Hulusi Akar ve sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelerek bunların iki kademeli tasfiyesini öne aldık. Bir grubu şimdi, diğer grubu sonra… Mesela Mehmet Dişli’nin kesinlikle emekliye sevk edilmesi konusunda ben de MİT Müsteşarı da çok ısrarcı olduk. Bunu MİT’ten gelen bir rapor üzerine söyledim. Ve son geceye kadar da Dişli’nin emekliye sevki söz konusuydu. Son gece kanaat değişti. Ama bu kanaat benim sebebimle değişmedi. Bu devlet şeyi ile… Girmek istemem detayına… Ama şu bilinsin ki ben FETÖ’ye karşı tek bir FETÖ mensubu kalmayınca kadar mücadele kararlığı gösterdim.

Darbecilerin Karşısında, Erdoğan’ın Yanında Durdum

Başbakan ve Genel Başkan olduğu dönemde parti içinde kendisine darbe yapılmasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında durduğunu belirten Ahmet Davutoğlu, “17-25 Aralık'ta da, 15 Temmuz'da da sayın Cumhurbaşkanımızın yanında durdum. Bana karşı parti içi darbe yapılmış olmasına rağmen yanında durdum. Hiç tereddüt etmem yarın da yanında dururum. Kimse beni darbecilerle yan yana anamaz. FETÖ'ye ne kadar karşıysam 28 Şubat zihniyetine de aynı derecede karşıyım” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Davutoğlu, o dönem Dışişleri Bakanlığı bünyesinde nasıl bir mücadele yürütüldüğünü şu cümlelerle izah etti: 1 Mayıs 2009 günü Dışişleri Bakanlığı görevine atandığımda Ömer Dinçer’i aradım. Biz birbirimize Hocam deriz. Hocam benim yanıma öyle bir koruma amiri ver ki bu adamlardan olmasın, anladınız değil mi ne demek istediğimi dedim. Anladım dedi. Çünkü o müsteşarlık yapmıştı Başbakanlık'ta bütün korumaları bilirdi. Çünkü dedim ben benim yanımda benim dışımda birinden talimat alacak birini barındırmam. FETÖ’nün 7 Şubat 2012 MİT Müsteşarı ile ilgili operasyonunun ardından müsteşar Feridun Sinirlioğlu’nu çağırarak bu yapıyla ilgili olanları tasfiye etme talimatı verdim.

Tümgeneral Mehmet Dişli Kimdir?

15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimlerinden biri olan ve tutuklanarak ağırlaştırılmış müebbet hapis ceza verilen eski Tümgeneral Mehmet Dişli, 15 Temmuz darbe sürecinde Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı’ydı. Genelkurmay ‘Çatı’ davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan eski Tümgeneral Mehmet Dişli, Eylül 2018'de Lahey’e büyükelçi olarak atanan eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin de kardeşiydi.

HABERE YORUM KAT