1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: BM 5'lisi İşlevini Yitirmiştir
Davutoğlu: BM 5lisi İşlevini Yitirmiştir

Davutoğlu: BM 5'lisi İşlevini Yitirmiştir

Davutoğlu, BM'nin 5 daimi üyesinin oluşturduğu konseyin, Suriye konusunda da anlaşıldığı üzere, artık işlevsiz kaldığını söyledi.

03 Ekim 2012 Çarşamba 10:31A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna'nın beşkenti Kiev'de basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda BM'nin 5 daimi üyesinin Suriye konusundaki tavrının, bu yapıyı işlevsiz hale getirdiğini savundu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) veto hakkı olan 5 daimi üyenin en güçlü 5 ülkeyi temsil ettiğini söylemenin de artık zor olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "O zaman öyle bir yapı kurulsun ki BMGK'da belli oyu alan kararlar Güvenlik Konseyi'nde (GK) veto edilemesin. Diyelim üçte iki ya da beşte üç. Bu uluslararası toplumun vicdanını yansıtır. 192 üyeli genel kurulda güç ve hak dengesi yönlendirilemez. Öyle olsa, ABD'nin tek başına veto ettiği, Filistin devleti tanınmıştı. Rusya ve Çin'in vetosu nedeniyle yaşanan, Suriye konusundaki atalet ortadan kalkmış olurdu. Veto kalksın, olağanüstü durumlarda kullanılsın. Mesela daimi üye kavramını yok edip uzun dönemli üye kavramı getirilebilir. Genel kurul tarafından seçilen belli ülkeler daha uzun süre görev alabilir."

BMGK'nın 10 gündem maddesinin en az 8'inin Türkiye ile doğrudan, geri kalan ikisinin de dolaylı ilgili olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, böyle bir ortamda Türkiye'nin 20 yılda 50 yılda bir GK üyesi olmasının tuhaflığını vurguladı.

Bu nedenle 6 yıl aradan sonra yeniden GK üyeliğine aday olduklarını söyleyen Davutoğlu, "Herkes şaşırdı. Ancak bu anlayışı yıkmak için bunu yaptık. Ortadoğu, barış süreci, Irak, Körfez, Kafkaslar, Balkanlar'la uğraşan biz, ama göstermelik üye olacağız. Bu sürdürülebilir değil" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT