1. HABERLER

  2. HABER

  3. Darbe Günlükleri Savcı Ergül’ü Yalanlıyor
Darbe Günlükleri Savcı Ergül’ü Yalanlıyor

Darbe Günlükleri Savcı Ergül’ü Yalanlıyor

Eski kuvvet komutanlarının şüphelisi olduğu 'Darbe Günlükleri' soruşturmasının Ergenekon'dan ayrılarak Ankara'ya gönderilmesi, büyük tepkiye sebep oldu.

30 Ekim 2010 Cumartesi 06:16A+A-

İstanbul Özel Yetkili Savcı Mehmet Ergül, günlüklerin Ergenekon'la bağlantılı olmadığını savunmuştu. Ancak özellikle darbe planlarının yargı konusu olduğu ikinci Ergenekon iddianamesinde günlüklerdeki bilgiler delil olarak yer alıyor.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu tespit edilen günlükler, Ergenekon iddianamesinde 'Sarıkız darbe planı' başlığı altında yaklaşık 20 sayfa olarak yer alıyor. Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un sanık olduğu ikinci Ergenekon iddianamesinde Eruygur, Tolon, Hasan Atilla Uğur ve Mustafa Balbay'da ele geçirilen dijital verilerde, 2003-2004 yıllarında gerçekleştirilmesi planlanan darbe planları, darbe planları çerçevesinde yapılan çalışmalar, Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) sunumları ve dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tarafından tutulduğu sabit olan günlükler ve Mustafa Balbay tarafından tutulduğu sabit olan günlükler bulunduğunun tespit edildiği ifade ediliyor.

'Sarıkız' kod isimli darbe planının Özden Örnek tarafından kaleme alındığı anlaşılan günlük notlarında ele geçirildiği belirtiliyor. Plan çerçevesinde, basının ele geçirilmesi, üniversite öğrencilerinin sokağa dökülmesi, sendikalarla birlikte hareket edilmesi, sokaklara afiş asılması, derneklerle temasa geçilip hükümet aleyhine teşvik edilmesi ve tüm bu olayların yurtçapında gerçekleştirilmesinin hedeflendiğinin görüldüğü anlatılıyor. İddianamede Sarıkız'ın dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına tarafından hazırlanmış olabileceğinin değerlendirildiği belirtiliyor. Sadece bu açıdan Eruygur, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanırken diğer kuvvet komutanlarının ayrı bir mahkemede yargı konusunun olamayacağını gösteriyor.

ÖNCE BASIN ELE GEÇİRİLECEK

Özden Örnek'e ait günlükte '6 Aralık 2003' tarihli başlıklı notta, "Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un isteği üzerine Jandarma sosyal tesislerine gittik. Kara Kuvvetleri Komutanı ve JANGENKK. çarşamba günkü toplantıdan sonra çok rahatsız olmuşlar ve bu arada Kur'an kursları ile ilgili yönetmelik düzeltmesi yayınlanınca hepimiz de rahatsız olduk." deniliyor. Eruygur'un suçlandığı ve 2003-2004 yılı darbe planı çalışmalarında ortak çalıştıklarını gösteren bir delil olarak iddianamede yer alıyor. Günlükte aynı tarihli notta; "Önce basını ele geçirmeye çalışacaktık. Bu nedenle ben MÖ'ı davet edecektim. Sonra rektörler ile temas edip öğrencileri sokağa dökecektik. Sendikalar ile aynı şekilde hareket edecektik. Sokaklara afiş astıracaktık. Dernekler ile temas edip onları da hükümet aleyhine teşvik edecektik. Bütün bu olayları yurt çapında yapacaktık. Yukarıdakiler Sarıkız olarak anılacaktı." ifadeleri dikkat çekiyor.

Bu da yine ikinci Ergenekon davası yargılama konusu olan CÇG'nin faaliyetleri. Günlüklerdeki Sarıkız planına göre basını ele geçirmeye çalışacakları ve bu kapsamda Örnek'in Mustafa Özkan'la görüşmesinin planlandığı anlatılıyor. 12 Aralık 2003 tarihli notta ise, "Akşam grubumuz ile bir araya geldik ve son bir haftadır olan gelişmeleri gözden geçirdik. Hepimiz 'Sarıkız' kapsamında yaptıklarımızı anlattık." bilgisi aktarılıyor. İstanbul TV'nin satın alınması konusu da günlüklerde geçiyor. Bu konuda Tuncay Özkan ve İstanbul Belediyesi eski başkanı Ali Müfit Gürtuna görüşmesi de dava konusunda sorgulamada gündeme gelmişti. Günlüklerde üniversite öğrencilerinin sokağa dökülmesi gerektiği yazıyor ve bu konuda yapılan çalışmalar sonucu öğrenci gösterileri gerçekleşmişti.

Sarıkız'la Darbeye Zemin Oluşturulacak

İkinci Ergenekon iddianamesinde savcılar aynen şu ifadeleri kullanıyor: "Sanıklardan ele geçirilen dokümanlardaki bilgilerden Ergenekon'un 2003-2004 yıllarında ve sonrasında mevcut hükümeti silah zoru ile devirip antidemokratik yollarla devlet idaresini ele geçirmeyi planladığı, bu çerçevede ise 'Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven' olmak üzere 4 ayrı darbe planı hazırlığı yaptığı anlaşılmaktadır."

İddianamede, 'Askeri müdahaleye zemin hazırlama ve gerçekleştirme yönündeki planlar' başlığı altında günlükteki notlar ayrıntılı olarak aktarılıyor. Sarıkız planının, ülkede darbe zemini oluşturmak için yapılması gereken faaliyetleri içerdiği belirtiliyor. 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' kod isimli darbe planlarının ise darbenin bizzat aktif olarak nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiğini ele aldığı yazılan iddianamede, 'Eldiven' darbe planının ise gerçekleştirilecek darbe sonrası yapılacak faaliyetleri kapsadığı belirtiliyor.

Büşra Erdal / ZAMAN

HABERE YORUM KAT