1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Daraya Katliamının Arka Planı
Daraya Katliamının Arka Planı

Daraya Katliamının Arka Planı

Suriye'de Beşşar Esed'in ordusu karadan ve havadan ölüm yağdırmaya devam ederken, diğer taraftan özellikle Şebbiha aracılığıyla katliam yapmayı da sürdürüyor.

28 Ağustos 2012 Salı 04:10A+A-

Suriye'deki isyanın doğum yeri Daraya, özgürlük isteğinin bedelini katliamla ödedi. Elektrik ve telefon hattı devre dışı bırakılan Daraya'nın 1 hafta boyunca dış dünyayla bağlantısı kesildi. Şebbihalar, kentte evleri tek tek basarak 300'ün üzerinde kişiyi katletti. Kıyım cuma ve cumartesi günü gerçekleşti. Ancak dünya bu vahşeti pazar günü öğrenebildi

Suriye'de Beşşar Esed'in ordusu karadan ve havadan ölüm yağdırmaya devam ederken, diğer taraftan özellikle Şebbiha aracılığıyla katliam yapmayı da sürdürüyor. Dünyayı ayağa kaldıran Daraya'daki katliamda ölü sayısı yüzlerle ifade edilirken, görgü tanıklarının anlattıkları kan donduruyor. Bölgeden gelen bilgilere göre Esed'e bağlı askerler ve Şebbihalar bir hafta kadar önce Daraya'nın dış dünya ile tüm bağlantısını kesti. Şehrin giriş ve çıkışları kontrol noktaları ile kesilirken, Daraya'dan kimsenin kaçışına izin verilmedi. Yiyecek başta olmak üzere hayati gereksinimlerin kente sokulmasına da engel olundu. Elektrik, telefon ve internet hatları kesilerek dünyanın Daraya'da yaşanacak katliam öncesi yaşanan gelişmelerden haberdar edilmemesi sağlandı. Katliam cuma ve cumartesi günleri gerçekleşti. Ancak dünya bu vahşeti pazar günü öğrenebildi.

TOPLU CEZALANDIRMA YAPIYOR

CNN'e konuşan Usame adlı bir aktivist, 'Askerler cuma günü harekete geçti. Ailelerin saklandığı binalara saldırdılar. Sadece bir binada 50'ye yakın ceset bulundu' derken, muhaliflerden Rafif Jouejati ise, 'Daraya, başkent Şam'a en yakın şehir olması ve Esed'e karşı devrimin doğduğu yer olması nedeniyle hedef seçildi. Esed rejiminin düşündüğü tek şey, devrimini bitirmek için öldürmek, öldürmek, öldürmek... Rejim devriliyor. Ancak sona ermeden önce de mümkün olan en büyük yıkımı yapmaya çalışıyorlar' ifadelerini kullandı. Şam'dan Halid el-Şami isimli bir başka aktivist ise, 'Bu yapılan tek kelimeyle toplu cezalandırma. Gelecek günlerde çok daha fazla katliam yapılacak. Fakat daha sonra insanlar Daraya'yı da unutacak' dedi.

'TORUNUM, OĞLUMUN iNTiKAMINI ALACAK'

Oğlunu kaybeden Suriyeli bir kadın ise şöyle feryat etti:

'Yemin ediyorum ki oğlumdan geriye kalan 3 yaşındaki torunumu Şebbihalardan ve Esed'in askerlerinden intikam alması için yetiştireceğim. Esed'in katliamlarını ve suçlarını kesinlikle unutmayacağız.' 200 bin kişinin yaşadığı Daraya'da öldürülenlerin sayısı 300'ü geçerken, bu rakamın bir haftayı da göz önüne alındığında 600'ü aştığı öğrenildi. Katliam sırasında yakın mesafeden ateşin yanı sıra, bıçakların, Kalaşnikof silahların ve roketlerin de kullandığı belirtildi. Ölenler 5. toplu mezara defnedilirken, hayatını kaybedenlerin yıkama işlemlerinin hortumlar aracılığıyla yapıldığı kaydedildi. Baas yönetimine bağlı Mezze askeri üssü ile çok sayıda çiftlik alanı Daraya'da yer alıyor. Öte yandan Suriye'de dünkü operasyonlarda 101 kişinin öldüğü bildirildi.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT

8 Yorum