1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Cuntanın İdamsever Hakimi Mübarek'in Hakimi Çıktı
Cuntanın İdamsever Hakimi Mübarek'in Hakimi Çıktı

Cuntanın İdamsever Hakimi Mübarek'in Hakimi Çıktı

529 kişinin idam kararını 20 dakikada veren Mısırlı hakimin, Hüsnü Mübarek rejimine son veren devrim sırasında göstericileri öldürmekle suçlanan tüm sanıklar için beraat kararı veren isim olması dikkat çekiyor.

26 Mart 2014 Çarşamba 06:16A+A-

Mısır'da 3 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleşen askeri müdahalenin ardından darbe karşıtları aleyhine verilen ilk kararda 529 kişinin idama mahkum edilmesi dünya genelinde tepkilere yol açarken, kararın arkasındaki hakimin geçmişi de yargıdaki çift taraflılığı ortaya koyuyor. Çoğunluğu Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyesi 529 kişi hakkında idam cezası veren hakim Said Yusuf Sabri'nin, Hüsnü Mübarek rejimine son veren 25 Ocak devrimi sırasında göstericileri öldürmekle suçlanan tüm sanıklar için beraat kararı veren isim olduğu ortaya çıktı.

AĞIR KARARLARDA 'HIZLI'

15 Ocak 2013'te yapılan duruşmada hakim Sabri, 25 Ocak devrimi sırasında Beni Suveyf ilinde göstericilerin öldürülmesi suçlamasıyla yargılanan il emniyet müdürü, 3 yardımcısı ve 7 subayın beraatine karar verdi.

Önceki günkü duruşmada 529 mahkumun idam kararını 20 dakikada vermesiyle bir rekora imza atan Sabri'nin, daha önce baktığı çeşitli davalarda da hızla verilen ağır mahkumiyet kararları aldığı görülüyor.

SAVUNMA BİLE ALMADI

Bunlardan biri de, mağazadan giysi çalmakla suçlanan bir kişinin 14 Ocak 2013'te görülen duruşmasında hırsızlık ve yanında kesici alet bulundurmaktan 15'er yıl olmak üzere toplam 30 yıl hapis cezasına mahkum edilmesi. Söz konusu karar, gerekli savunma yapılmadan ve tek celsede verildi. Hakim Said Yusuf Sabri önceki gün Minya Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, darbe karşıtı 529 kişi hakkında 'şiddete teşvik ve karakollara saldırı' suçlamasıyla idam cezası verirken dosyaların nihai onay için müftüye sevk edilmesini kararlaştırmıştı. Duruşmada aynı suçtan yargılanan 16 kişiye de beraat kararı verilmişti.

Duruşmayı protesto ettiler

Skandal idam kararlarının verildiği Minya Ceza Mahkemesi'nde dün de aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişinin 'şiddete teşvik ve karakollara saldırı' iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması vardı. Duruşmada sanıklardan 63'ü hazır bulundu, savunma heyetinin de katılmayı reddettiği bildirildi.

Bin 228 sanıklı dava

İhvan mensubu çok sayıda kişinin bulunduğu davanın, bin 228 sanıkla en fazla kişinin yargılandığı dava olduğu kaydedildi. Dün 397'si gıyabında olmak üzere 545 sanığın yargılandığı duruşmada, mahkeme 529 kişiyi idam cezasına çarptırmış ve dosyalarını müftüye sevk etmişti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT