1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cumhuriyet'e Saldırı Ergenekon'la Birleştirildi
Cumhuriyete Saldırı Ergenekonla Birleştirildi

Cumhuriyet'e Saldırı Ergenekon'la Birleştirildi

Cumhuriyet Gazetesi'ne molotoflu saldırı davasına bakan mahkeme, kararını açıkladı. Saldırıyla Ergenekon arasında hukukî ve fiilî irtibat bulunduğuna işaret edip dosyayı Silivri'ye gönderdi.

23 Aralık 2010 Perşembe 00:52A+A-

Gerekçede, sanıkların Ergenekon'un amaçları doğrultusunda atılı eylemleri işledikleri iddiasına yer veren mahkeme, delillerin daha sıhhatli takdir edilmesi ve yargılama birliğinin sağlanması için iki davanın birleştirildiğini vurguladı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 2008 yılında Cumhuriyet Gazetesi'ne düzenlenen molotoflu saldırıyla ilgili davada önemli bir karar verdi. Dosyayı, fiilî ve hukukî irtibat bulunduğu gerekçesiyle Ergenekon davasını yürüten 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Böylece 6'sı tutuklu 8 sanığın yargılandığı dava, Ergenekon'la birleştirilmiş oldu. Toplam sanık sayısı 105'e çıktı. Dünkü duruşmada, Ergenekon davasına bakan mahkemenin gönderdiği CD'nin incelendiği belirtilerek tutanağa geçirildi. Daha sonra hâkimin talebi üzerine savcı mütaalasını sundu. Ergenekon dosyasının içeriği ve kapsamı ile Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırının bağlantılı olduğuna dikkat çeken savcı, delillerin birbirini, sanıkların beyanları ile birlikte etkileme ihtimali gözetilerek her iki dosyanın birleştirilmesini istedi. Sanık avukatları bu talebe karşı çıkarken, mahkeme heyeti, sanıkların Ergenekon örgütünün amaçları doğrultusunda atılı eylemleri işledikleri iddiası ile yargılandıklarını hatırlattı. Delillerin daha sıhhatli ve doğru takdir edilmesi, yargılama birliğinin sağlanması için davaların birleştirilmesine hükmetti. Mahkeme, kararında tüm delillerin İstanbul 13. Ağır Ceza'daki dosyada toplanmış olmasını da dikkate aldı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Boğaç Kaan Murathan, Bedirhan Şinal, Bayram Demir, Seyhun Zaim, Bora Ballı ile tutuksuz sanık Murat Aplak katıldı. Duruşmada mahkeme başkanı, Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen CD'nin incelendiğini belirterek tutanağa geçirdi.

Mahkeme başkanı, savcıdan mütalaasını sunmasını istedi. Yazılı mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya içeriği ve kapsamı ile Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırının bağlantılı olduğunu belirtti. Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof atılmasına ilişkin dosyada, iddianamenin içeriği, vasıflandırılması, suç tiplemesi ve iddia olunan eylemlerle her iki dava dosyasının arasında fiilî ve hukukî irtibat olduğunu kaydeden Savcı Saraç, delillerin birbirini, sanıkların beyanları ile birlikte etkileme ihtimali gözetilerek her iki dosyanın birleştirilmesini talep etti. Savcının talebine karşı diyecekleri sorulan avukatlar ise iki davanın birleştirilmesine karşı çıktı. Tutuklu sanık Boğaç Kaan Murathan, 2 yıldır süren tutukluluk nedeniyle perişan halde olduğunu belirterek, "Benim siyasi bir kariyerim yok. Kendi kendime bir insanım. Neden bu bana yapılıyor, neden yatıyorum? Ortada bir terör örgütü varsa Bedirhan Şinal'in arkasındadır. Ben kimsenin adamı değilim." dedi.

Talebe karşı kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof atılması davasındaki sanıkların iddia konusu Ergenekon terör örgütünün amaçları doğrultusunda atılı eylemleri işledikleri, Ergenekon terör örgütüne yardım ettikleri iddiası ile yargılandıklarını hatırlattı. Ergenekon terör örgütü ile ilgili olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama yapıldığını belirten mahkeme heyeti, delillerin daha sıhhatli ve doğru takdir edilmesi, yargılama birliğinin sağlanması, iddia konusu Ergenekon terör örgütü ile ilgili tüm delillerin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyasında toplanmış olması hususlarını dikkate alarak iki davanın birleştirilmesine karar verdi. Yargılamaya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilmesine hükmeden mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

'Bartholomeos'a suikast da Ergenekon'la birleştirilsin' talebi

Fener Rum Partiği Bartholomeos'a yönelik suikasta hazırlandığı iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu olarak yargılanan İsmet Reçber, ilk duruşmada tahliye oldu. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık İsmet Reçber katıldı. Duruşmada savunması sorulan Reçber, Fener Rum Patriğine suikast düzenleyeceği suçlamasını kabul etmediğini belirtti. Duruşmada esas hakkında görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Reçber'in yargılandığı dava ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Ergenekon" davası arasında irtibat olduğunu belirterek, iki davanın birleştirilmesi konusunda 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasını talep etti.

BÜŞRA ERDAL, KADİR KÖKTEN / ZAMAN

HABERE YORUM KAT