1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Güvenli Bölge Açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Güvenli Bölge Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Güvenli Bölge Açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. dönem 3. yasama yılı açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile yürütülen ‘güvenli bölge’ görüşmeleriyle ilgili konuştu.

01 Ekim 2019 Salı 16:18A+A-

TBMM açılışını izleyen BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın aktardığına göre, Erdoğan’ın TBMM’ye girişi sırasında AK Partili ve MHP’li vekiller ayakta alkışlarken, İYİ Partili vekiller sadece ayağa kalktı. CHP’li ve HDP’li vekiller ise ayağa kalkmadı.

CHP’li vekiller, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu meclise girişi sırasında alkışladı.

TBMM açılışına MHP lideri Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sağlık sorunları nedeniyle katılamadı.

R. Tayyip Erdoğan’ın burada yaptığı konuşmanın satırbaşları şöyle:

“Her yolu denedik, ziyadesiyle sabırlı davrandık. Ancak özellikle Fırat’ın doğusunda bu yöntemle arzu ettiğimiz neticelerin hemen hiçbirine ulaşamadık. Türkiye’nin artık bu konuda kaybedecek tek bir günü dahi yoktur. Geldiğimiz noktada kendi yolumuza devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Menbiç de dahil, Fırat nehrinden Irak sınırına kadar 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgede 2 milyon kişiyi iskan ettirmeyi planlıyoruz.

Hem ülkemizin bekası, hem terör örgütleriyle mücadelemizin başarısı, hem de Suriyeli misafirlerimizi evlerine huzuru kalple geri döndürmek için bu adımı atmak mecburiyetindeyiz. Kendi yolumuzu açarız, nitekim şu anda açmaya da başladık.

Milyonlarca sığınmacıyı ilanihaye kendi topraklarımızda misafir etmeye devam etmek gibi bir düşüncemiz yoktur. Yaklaşık 8 yıldır ülkemizde misafir ettiğimiz bu insanların evleri, yurtları, vatanları zaten vardır. Bize düşen sığınmacıların bir an önce kendi ülkelerinde hayatlarını sürdürebilecekleri güvenli bir iklimi oluşturmaktır.

Suriye’deki mevcudiyetimizin tek sebebi sınırlarımıza yönelik terör tehditlerinin ülkemizdeki sığınmacıların geri dönüşünü de engelleyen bir bariyer haline dönüşmüş olmasıdır. Birileri terör ve sığınmacı yükünü ülkemizin omuzlarına yükleyerek adeta bizlere diz çöktürmeye çalışıyor. Türkiye böyle bir dayatmayı, böyle alçakça bir oyunu kabul edecek kadar aciz bir ülke midir? Biz bu dayatmaya, senaryoya rıza göstermeyiz. Suriye konusunda karşı karşıya kaldığımız durum tam da budur."

HABERE YORUM KAT