1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 13 yıl sonra Irak'a ilk ziyaret
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 13 yıl sonra Irak'a ilk ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 13 yıl sonra Irak'a ilk ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Irak'a resmi ziyaret gerçekleştirdi.

22 Nisan 2024 Pazartesi 17:46A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin sona ermesiyle yurt dışı ziyaretlerine başladı. Erdoğan 13 yılın ardından Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Muhammed Şiya es-Sudani, Erdoğan'ı, havalimanında Başbakan resmi törenle karşıladı.

Erdoğan, Bağdat’a resmi ziyaretinde ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile görüştü. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye ve Irak ilişkileri, İsrail’in Gazze saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

“PKK'YA KARŞI ORTAK HAREKET EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin PKK ile mücadele konusunda "PKK'nın Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Irak topraklarından Türkiye'yi hedef alan terör örgütü PKK'ya ve uzantılarına karşı alabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik." ifadelerini kullandı. Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini de belirten Erdoğan, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin düzeltilmesinin, Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu vurguladı.

'MÜSLÜMAN ÜLKELER GAZZE İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMELİ'

Erdoğan, Gazze’deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin birlik içinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile de görüştü. Bağdat'taki Hükümet Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşme, basına kapalı yapıldı.

KALKINMA YOLU ANLAŞMASI İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması'nın imza törenine katıldı. Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında, Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalandı. Ülkeler arasında ticaret hacminin Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor.

İKİNCİ DURAK ERBİL OLACAK

Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil'e de ziyaret gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan Erbil’de, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile görüşecek.

Erdoğan'a Irak ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da eşlik ediyor.

 

HABERE YORUM KAT