1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarih ABD ve İsrail’i Affetmeyecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarih ABD ve İsrail’i Affetmeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarih ABD ve İsrail’i Affetmeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarih ABD’yi affetmeyecek, bu gerçeği göreceğiz. İsrail’i hiç affetmeyecek, bunu da göreceğiz.” dedi.

16 Mayıs 2018 Çarşamba 09:43A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve May ortak basın toplantısı düzenledi.

AA’nın aktardığına göre burada yaptığı konuşmada Erdoğan, ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına da değindi:

“ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini asla kabul etmiyoruz. ABD, bu girişimiyle Birleşmiş Milletler’i (BM), BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe sayarak, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil, taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs’ün gerek BM kararlarıyla gerekse uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan kaçınılması şarttır. Ancak Amerikan yönetiminin fütursuz politikaları, İsrail’i işgal, gasp ve şiddet yönünde daha da cesaretlendirmiştir. Nitekim dün 55 Filistinlinin, son aldığım rakam 60, hayatını kaybetmesine, birçoğu ağır olmak üzere 2 bin 500’ünün de yaralanmasına sebep olan saldırılar, işte bu politikaların sonucudur.”

İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilere rahmet, yaralananlara acil şifalar dileyen Erdoğan, bu vahşeti lanetledi.

“İsrail Orada İşgalcidir ve Terör Estirmeye Devam Etmektedir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1948 yılında Filistin’in, hemen hemen İsrail’in işgal ettiği toprakların tamamında yerleşik durumda olan bir ülke olduğunu hatırlatarak, ondan sonraki süreçte İsrail’in belli bir oranda alarak, Filistin’in bir avuç yere sıkıştırıldığını söyledi.

İsrail’in de çok daha büyük bir alanın adeta işgalcisi olarak sahibi görünümüne girdiğini belirten Erdoğan, “Bunu kabul etmek mümkün değil. ‘Güçlüyüm öyleyse haklıyım.’ mantığıyla İsrail bölgede bu adımları atmıştır. Biz, İsrail’i şu attığı adımlarla haklı olarak kabul etmemiz mümkün değildir. İsrail orada işgalcidir ve terör estirmeye devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler’i zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye ve bu zulme son vermeye davet ediyorum.” dedi.

“Hayır, ABD Haklı Değil”

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Amerika’nın büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına ilişkin yapılan oylamada 128 ülkenin “hayır” dediğini hatırlatan Erdoğan, “Çıkan karar aslında böyle bir adımı engelliyordu ama bu başarılamadı. Niye? Amerika ‘Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım.’ diyor. Hayır, sen haklı değilsin. Tarih seni affetmeyecek. Bu gerçeği göreceğiz. İsrail’i hiç affetmeyecek. Bunu da göreceğiz. Öyleyse bütün mesele, biz güçlüden yana mı yoksa haklıdan yana mı olacağız meselesi.” değerlendirmesinde bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini cuma günü İstanbul’da düzenlenecek olağanüstü toplantıya davet ettiklerini kaydeden Erdoğan, “Dünyaya çok güçlü bir mesajı İstanbul’dan vereceğiz. Bu adımı orada atacağız.” dedi.

HABERE YORUM KAT