1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çözüm Sürecini Artık Meclis de İzleyecek
Çözüm Sürecini Artık Meclis de İzleyecek

Çözüm Sürecini Artık Meclis de İzleyecek

Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesi Genel Kurul'da kabul edildi.

10 Nisan 2013 Çarşamba 00:49A+A-

TBMM Genel Kurulu'nda gündem çözüm süreciydi. AK Parti'nin, Çözüm Sürecini Değerlendirme Araştırma Komisyonu önerisi, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi. Ancak görüşmeler sırasında tansiyon hayli yükseldi.

Çözüm sürecinin bir ayağı da Meclis'te yürütülecek. AK Parti'nin Araştırma Önergesiyle, CHP ve BDP'nin sorunun çözümüne ilişkin verdiği araştırma önergeleri birleştirildi.

"Çözüm Sürecini Değerlendirme Araştırma Komisyonu" birleştirilen önergelerin kabul edilmesiyle kuruldu.

GERGİN OTURUM

Ancak görüşmeler hayli gergin geçti. CHP, AK Parti'nin, önergelerin birleştirilmesi yönündeki grup önerisine şiddetle karşı çıktı.

"Biz adımızın orada geçmesini istemiyoruz çıkarın adımızı. Zorla mı sokacaksınız adımızı?" diyen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Parti'nin önergesiyle kendi önergelerinin tamamen farklı olduğunu savundu.

İnce, "Bütün arkadaşlarımız imzasını geri çekti, ancak yine de yan yollara başvuruyorlar. İçtüzüğe aykırı, anayasaya aykırı" diye konuştu.

MHP'DEN CHP'YE DESTEK

CHP milletvekilleri, AK Parti'nin, önergelerine destek vermeleri üzerine teklifteki imzalarını geri çekti.

MHP'den de CHP'nin itirazlarına destek geldi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Sayın grup başkanvekili hangi hakla birleştiriyor?" diye sordu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise konuşmasında "Bu sorunun konuşulacak yeri, Meclis değil mi? Komisyonlar kurup bu sorunu irdelemeyecek mi?" sorularını yöneltti.

"BU SORUN İKTİDARIN DEĞİL TÜRKİYE'NİN SORUNUDUR"

Grup önerisinin kabul edilmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay kürsüye çıktı, hükümet adına Meclis Genel Kurulu'nu bilgilendirdi.

Atalay, "Bu sorun sadece iktidarın sorunu da değildir. Türkiye'nin sorunudur. Bu nedenle bütün siyasi partilerin sivil toplum kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının ve kanaat önderlerinin çözüm sürecine ilişki olumlu katkı vermelerini bekliyoruz. Akan kanın durması kardeşliğin yeniden tesisi ve büyük Türkiye ideali için sürece destek verenleri aziz milletimiz hep hayırla yad edecektir. Çözüm sürecimizde de millete rağmen, milletin istemediği hiçbir şey yapmayız" diye konuştu.

CHP VE MHP'NİN KATILMADIĞI OYLAMADA ÖNERGE GEÇTİ

Daha sonra Genel Kurul'da, BDP, AK Parti ile CHP'nin verdiği ancak, CHP'nin daha sonra imzasını geri çekmesi üzerine AK Parti Milletvekili Ramazan Can ve 20 milletvekilinin imzasıyla işlem gören önergeler, birleştirilerek kabul edildi.

CHP ve MHP milletvekilleri oylamaya katılmadı.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT