1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Çocuk Mahkûm Pul Parası Ödemeyecek
Çocuk Mahkûm Pul Parası Ödemeyecek

Çocuk Mahkûm Pul Parası Ödemeyecek

Adalet Bakanlığınca yapılan çalışmayla, cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlü çocuklar, artık ailelerine pul ücreti ödemeden mektup gönderebilecek.

14 Temmuz 2016 Perşembe 14:36A+A-

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlü çocukların resmi kurumlar ve aileleriyle yazışmalarındaki pul giderlerinin Türk Kızılayınca karşılanmasına karar verildiğini duyurdu:

"Böylece uzunca süredir yapılan çalışmanın meyvesini aldık. Hem kamuoyunun bu konudaki beklentisini hem de çocukların ihtiyacını karşılamış olduk. Çocuklarımızın resmi kurumlar, aileleri ya da dışarıyla yaptıkları yazışmalarında Türk Kızılayı tarafından bastırılan pullar kullanılacak ve bu şekilde pul gideri karşılanmış olacak."

Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, çocukların dışarıyla iletişiminin olumlu koşullarda sağlanması ve özellikle mektuplaşma konusunda maddi imkânsızlık engelinin ortadan kaldırılması için talimat verdiğini belirtti.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nden Zafer Kıraç, cezaevindeki çocuklardan pul parası alınmaması için Ocak ayında eylem başlatmıştı. Al Jazeera’ye konuşan Kıraç, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Çocuklar da tıpkı büyükler gibi infaz rejimine tâbi. Çocukların da üç kapalı, bir açık görüş hakları var, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi. Kapalı görüş dediğimiz şey camın, tel örgünün arkasından. Annesi karşısında ama çocuk ona dokunamıyor. Çocukları annesine dokundurtmayarak iyileştiremeyiz, rehabilite edemeyiz. Aksine travmasını artırmış oluruz. Mektup da sorunlardan biri. Büyükler nasıl pul ücreti ödüyorlarsa çocuklar da ödemek zorundalar. En düşük gramajdaki bir mektup için 1,25 TL  ödüyorlar. Ayda 4 mektup yazdığında 5 TL yapıyor. Oysa Adalet Bakanlığı kendi hazırladığı raporlarında diyor ki 'İçerideki çocukların yüzde 35’inin ailesi görüşe gelmiyor, çocukların yüzde 40’ının parası yok.' Mektup daha da önemli bir hale geliyor. O zaman mektup yollamak niye ücretli? Çocukların çoğunun ailesi, arkadaşları ile tek iletişim aracı mektup.  Mektup dışarıdakiler için âtıl kalmış bir araç ama hapishanedeki mahpus için inanılmaz kıymetli."

Kaynak: Al Jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT