1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Çocuğu hasta olan kadın mahkumlar için yargıda yeni düzenlemeler!
Çocuğu hasta olan kadın mahkumlar için yargıda yeni düzenlemeler!

Çocuğu hasta olan kadın mahkumlar için yargıda yeni düzenlemeler!

​​​​​​​Cezanın infazının ertelenmesi konusunda yapılan düzenleme ile çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazı ertelenebilecek.

16 Mart 2023 Perşembe 23:42A+A-

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bölge adliye mahkemesinin Cumhuriyet Başsavcılığına itiraz yetkisine ilişkin düzenleme yapıldı.

Bölge adliye mahkemesinin Cumhuriyet başsavcılığına sanık aleyhine itiraz edilebilmesi için kararı etkileyecek nitelikte esaslı bir hatanın bulunması zorunlu olacak, bu itiraz sanık veya müdafiiye daire tarafından tebliğ edilecek.

Tebligat, ilgililerin dava dosyasından belirlenen son adreslerine yapılmasıyla geçerli olacak. İlgililer, tebliğden itibaren 7 gün içinde yazılı olarak cevap verebilecek.

Cezanın infazının ertelenmesi konusunda yapılan düzenleme ile çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazı ertelenebilecek.

Kadınların cezası 1 yıl ertelenecek

İnfazına başlanmış olsa bile, toplam 10 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, engelliliği nedeniyle bakıma muhtaç olan veya ağır bir hastalığa maruz kalan 18 yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirilmesi halinde, cezasının infazı Cumhuriyet Başsavcılığınca 1 yıla kadar ertelenebilecek.

4 kez uzatabilecek 

Erteleme süresi her defasında 6 ayı geçmemek üzere en çok 4 kez uzatılabilecek. Erteleme süresi içinde zaman aşımı işlemeyecek.

Süreç çocuğun durumuna göre bakılacak 

Çocuğun engellilik nedeniyle bakıma muhtaç olma veya ağır hastalık hali ilgili maddeye göre belirlenecek.

Erteleme süresi içinde hükümlünün ertelemenin amacına veya yükümlülüklerine aykırı davranması, denetimli serbestlik müdürlüğü veya kolluk birimlerince tespit edilecek.

Hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması veya çocuğun iyileşmesi halinde erteleme kararı kaldırılarak ceza infaz olacak.

HABERE YORUM KAT