1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Clinton Özür Diledi"
Clinton Özür Diledi

"Clinton Özür Diledi"

Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un WikiLeaks’in yayımladığı belgeler nedeniyle özür dilediğini söyledi.

30 Kasım 2010 Salı 01:15A+A-

WikiLeaks tarafından ifşa edilen gizli belgelere ilişkin Amerika Birleşik Devletleri'nden ilk resmi açıklama Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan geldi.

Clinton, belgelerin, diplomatların kişisel gözlemlerini ortaya koyduğunu, Amerikan dış politikasının bu mesajlarla belirlenmediğini kaydederek, "Wikileaks insanların hayatını tehlikeye atıyor" dedi.

Hillary Clinton ile biraraya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da "Bizim için yüzümüzü kızartacak, yanlış intiba uyandıracak bir durum yok" dedi ve ekledi,"Clinton Türkiye'den, hükümetten ve isimlerimiz geçtiği için tek tek bizlerden özür diledi"

Hillary Clinton'ın, gizli belgelerin açıklanmasının ardından biraraya geldiği ilk isim Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ydu.

Görüşme Öncesi Açıklamalar
Davutoğlu, görüşme öncesinde Türk dış politikası şeffaftır ve vizyonerdir dedi ve ekledi, "Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri stratejik ortaktır, küresel barış konusunda Amerika Birleşik Devletleri ile aynı değerleri paylaşıyoruz."

Clinton da görüşme öncesinde, "Dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin yapacağı şeyler var." diyerek ilişkilerin sağlamlığına dikkati çekti.

Dışişleri Bakanı Clinton, görüşmenin ardından basının karşısına çıkarak, belgelerin açıklanmasına ilişkin Washington'un tepkisini ortaya koydu.

Clinton: İnsanlar için Risk Ortaya Çıkaracak
Güvenlik ihlalinin tekrar yaşanmaması için her türlü yola başvuracaklarını söyleyen Clinton, "Bu belgelerin ortaya konmasındaki güdü ne olursa olsun, gerçek insanlar için risk ortaya çıkaracağı açıktır" şeklinde konuştu.

Clinton: Dış Politika Washington'da Belirleniyor
Belgelerin, diplomatların kişisel gözlemlerini ortaya koyduğunu belirten Hillary Clinton, Amerikan dış politikasının bu mesajlarla belirlenmediğini kaydetti.

Clinton belgelerin içeriği ile ilgili açıklamalarda bulunmadı, ancak bir soru üzerine İran'ın sadece Washington için değil tüm dünya için tehdit oluşturduğunu savundu.

Davutoğlu: Yüzümüzü Kızartacak Bir Durum Yok
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Clinton ile görüşmesinin ardından belgelere ilişkin açıklama yaptı.

Davutoğlu şöyle dedi:
"Türkiye güçlü devlet geleneğine sahip, Osmanlı'dan gelen arşiv geleneğine sahip, köklü bir diplomasiye sahip bir ülkedir. Dış politikamız, çok temel prensiplere, hem siyaset anlamında hem ahlaki tutarlılık anlamında çok net prensiplere bağlıdır. Şunu açık söyleyeyim, bütün ülkelerin arşivleri de açılsa ve her şey paylaşılsa bundan da gocunmaz Türkiye, çünkü bizim dış politikamızda ikili bir dil yoktur, yüzümüzü kızartacak yanlış intiba uyandıracak bir durum yoktur"

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin açık, ilkesel, küresel ve bölgesel barışı hedef edinen dış politikasını izlemeyi sürdüreceğini kaydetti.

Davutoğlu: Diplomasinin 11 Eylül'ü' Yorumuna Katılıyoruz
Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Diplomasinin 11 Eylül'ü' yorumuna katılıyoruz ama bu durum Türkiye'nin Washington'a bakışında ve dış politikasında değişiklik yapmaz" şeklinde konuştu.

Davutoğlu: Clinton Özür Diledi
Ahmet Davutoğlu, Clinton'ın olayla ilgili özür dilediğini de belirtti.

Davutoğlu, "Kendisi bu konuda duyduğu üzüntüyü ifade etti ve Türkiye'den, hükümetimizden, ismen geçtiği için sayın Başbakandan, bizlerden, kendisi bu gelişme dolayısıyla özür beyan ettiler" dedi.

Beyaz Saray'da Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Danilon ile de görüşen Davutoğlu, " O da çok derin özürlerini ifade etti ve bunun sayın Obama'nın da hissiyatı olduğunu vurguladı." diye konuştu.

TRT

HABERE YORUM KAT