1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin'den 4 Uygura İdam Cezası
Çinden 4 Uygura İdam Cezası

Çin'den 4 Uygura İdam Cezası

Şincan bölgesinde 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıları düzenledikleri suçlamasıyla 4 Uygur idam cezasına çarptırıldı.

15 Eylül 2011 Perşembe 11:52A+A-

Çin resmi yayın organları, Uygur sanıkların 'cinayet, kundakçılık ve bir terör örgütü yürütmek'le suçlandığını duyurdu.

Kaşgar ve Hotan kentlerinde geçen Temmuz ayında meydana gelen olaylarda rol oynadıkları iddia edilen iki kişi de 19 yıl hapse mahkum edildi.

Temmuz ayı ortalarında Hotan'da, kalabalık bir grup bir polis karakoluna saldırı düzenlemiş; daha sonraki günlerde de Kaşgar'da meydana gelen bir patlama ile yayaların üzerine kamyon sürülerek girişilen saldırıda 15 kişi ölmüştü.

Çin, Şincan bölgesine bağımsızlık kazandırma amaçlı Uygurların şiddet eylemleri yürüttüklerini savunuyor.

BBC'de yer alan habere göre Çin yetkilileri, bölgede meydana gelen olayların örgütlü terör saldırıları olduğunu belirtirken; Şincan'daki eylemciler olayların "Pekin'in bölgedeki baskıcı yönetimine öfkelenen halkın giriştiği protestolar olduğunu" bildiriyor.

Mahkemenin aldığı idam kararı, internette, Şincan yönetimine ait www.tianshannet.com.cn adlı haber sayfasında ayrıntılarıyla yayımlandı. Açıklamada, "Sanıklar savcılığın yönelttiği tüm suçlamaları kabul ettiler." denildi ve mahkemenin açık bir şekilde yürütüldüğü, yargılanan kişilerin hukuki haklarını kullandıkları belirtildi.

Çin yönetimi muhalifleriyse adil bir yargılama olmadığını, zanlıların kendi avukatlarını seçemediklerini, gözaltı süresince dövüldüklerini ve uykusuz bırakıldıklarını belirtiyorlar.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum